Pánikbetegség, derealizáció

Kedves doktor nő/úr! Tavaly októberben volt az első pánikrohamom, már aznap pszichiátriai kezelést kaptam.1hét után 1 cipralex és3*1 xanax. Mivel jól voltam nem szedtem az előírt adagot semmiből.3hét után a rohamok újra elő jöttek és mindennapossá váltak, addig míg az egyik annyira súlyos nem lett, hogy mentőt hívtak hozzám, utána rendszeresen szedtem a gyógyszereket, majd enyhültek a tüneteim.Karácsonyi ünnepek alatt furcsa érzés tört rám, amit az orvosom derealizációnak nevezett, de ahogy elmúltak az ünnepek ez az érzés egyik pillanatról a másikra elmúlt.2 hónappal később gyógyszer váltás történt nálam, mert órákig rosszul voltam a cipralextől, de már ekkorra enyhe agorafóbiám is kialakult.Ezután sertarlin-ratiopharmot kaptam, plusz minusz 2-3 hét különbséggel a gyógyszer szedését követően újra előjött a derealizációm, ami a mai napig tart.Sajnos ez az érzés annyira rossz, hogy mára már az agorafóbiám súlyossá vált, 1 hónapja nem hagytam el az otthonom, orvoshoz se tudtam elmenni. A kérdésem ehhez kapcsolódik, hogy a gyógyszernek lehet köze ahhoz, hogy ez az állapot megint előjött nálam? Már nem szedem a xanaxot, mert amikor reggel bevettem 2 xanaxot és 1 sertralin észrevettem, hogy "beveszem" a gyógyszereket.Homályosabban láttam és felerősödött ez az érzés. Most este egy sertralin szedek, mást nem, de még mindig szinte elviselhetetlen.Sokszor érzem azt, hogy megbolondulok, foggal körömmel ragaszkodnék a valósághoz, de külső szemlélőként érzem magam a saját testemben. A szorongásom emiatt van és már pár méter megtétele a háztól is komoly kíhívás számomra.Kérem segítsen.Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Veress Dóra válasza pánikbetegség témában

Kedves Kérdező!

A sertralinnak eddig nem írtak le ilyen mellékhatását, így nem valószínű, hogy a gyógyszer okozná a derealizációs tünet felerősödését. Ha ennek ellenére ilyen kétségei vannak, akkor még mindig van lehetőség másik hangulatjavítóra váltani. Emellett javaslom, hogy keressen fel egy pszichoterapeutát és kezdjen elsajátítani valamilyen relaxációs módszert, melyet használhat azokban az időszakokban, amikor kezdődik a szorongásos rosszullét.

Kérdés: 2012. május 26., 21:09; Megválaszolva: 2012. május 30., 23:18
Kérdések és válaszok: Szorongás, pánikbetegség
Szeparációs szorongás? Mit lehet...
Pánik vagy komolyabb?
Fejfájás - escitil?
Nyugtató vagy hangulatjavító
Mi állhat a háttérben?