• Már örökre ilyen marad édesanyánk?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktorúr/Doktornő, Azért fordulok önökhöz, mert 43 éves édesanyám az elmúlt nehány évben igen gyakran elviselhetetlen. Vannak jó pillanatai amikor éppen kedves, néha még próbálkozik is, de az elmúlt kb 3 év 80%-ában mindenkivel csak veszekszik. A hangulata teljesen hullámzó, néha még a pulton felejtett kenyér miatt is képes akár 10 percig is ordítozni. A legkisebb apróságokon is felkapja a vizet és lehetetlen leállítani. Nem telik el úgy egy nap, hogy ne lenne veszekedés otthon. Tudom, hogy még viszonylag fiatal a menopauzához, de saját bevallása szerint korán érő volt (még csak 11 éves volt amikor megjött az első ciklusa) és az elmúlt nyáron megemlítette, hogy komoly menstruaciós zavarral küzdött. Ön szerint ez klímax vagy már örökre ilyen elviselhetetlen lesz? Tisztelettel, 2 szenvedő gyermeke

        Dr. Kalóczkai Andrea válasza a menopauza témában

        Kedves Kérdező! Édesanyja viselkedés és hangulatváltozásának okát nem tudhatom, bár bizonyára van. Élethelyzetből adódó szorongásra, tehetetlenségre tippelek. A klimax még nem időszerű. A hormonális problémák bármely életkorban előjöhetnek, és okozhatnak hangulatzavart, ezért ezt talán meg kellene vizsgáltatni nőgyógyásszal. A hangulatzavar miatt pedig pszichiátriai kezelést kellene kérni a betegnek, ami enyhe szorongásoldóból, pl alprazolam tartalmú szerből, esetleg antidepresszánsból állna. A kezelést a betegnek kell kérni, erre viszont Önöknek kéne Őt rávezetni.


        Dr. Kalóczkai Andrea
        Ideg- és lélekgyógyász Itt kérdezhet

        Dr. Kalóczkai Andrea

        Kérdés: 2012. április 18., 03:40; Megválaszolva: 2012. április 19., 14:08

      • Kérdések és válaszok a témakörben: