• Szívbántalmak

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő/Úr! Eleinte csak havonta furcsa, nyomó-húzó-, enyhe szorító-szerű, nem fájdalmas, de nagyon rossz érzés jelentkezett a mellkasomban. Az utóbbi héten már napi kétszer, csak nyugalomban, főleg ülő helyzetben. Ilyenkor felgyorsul a szívverésem, lezsibbad vagy nem érzem a bal felkarom, fáj a vállam és a lapockáim között, és gyengeség, enyhe ájulásérzés tör rám, ami mintha a mellkasomból indulna ki. Olyasminek tudom leírni, mintha "összeszorulna" a szívem, de fájdalom nélkül. Már több háziorvosnál voltam, az utolsót megkértem utaljon be kardiológiára, de nem nagyon akart, mert szerinte nincs semmi baja szívemnek (EKG, szívhang normális, vérnyomás - legutóbb 2 hete - 42/117 volt). A kardiológus se látott semmi bajt. 3 éve voltam szívultrahangon, ott is minden rendben volt. Észrevettem, hogy akkor sűrűsödnek a rohamok, amikor görcsölnek az izmaim (gondolom magnézium-hiány miatt), ilyenkor helyrerakom a magnézium-szintemet, és ritkulnak a rohamok is. Ezt is elmondtam az orvosoknak, de szerintük ez csak pánikolás, túl sok az időm magamra. Pániknak semmiféleképp nem mondanám, mivel nem érzek közben félelmet, teljesen tiszta a fejem, körülírhatő az, amit érzek, és nem kapcsolódnak hozzá negatí érzelmek, sem stressz. Kaptam béta-blokkolót "megnyugtatásul". (Egyébként 62 kg vagyok, az utóbbi hónapban híztam 5 kg-ot; egészségesen étkezem, viszont nem mozgok szinte semmit. Fizikai teherbírásom átlagos, a szellemi nagy, nyugtalan természetem van, ezért nem jól alszom ill. hektikusan, hol nappal, hol éjszaka, attól függően, hogy mikor sikerül elfáradnom.) Kérem, segítsenek, merre indulhatnék, hogy kiderüljön, mi okozhatja ezeket a tüneteket! Köszönöm a segítséget! Üdvözlettel: demeve

        Dr. Veress Dóra válasza a szorongás témában

        Kedves Kérdező! Ha az EKG-ja, vérnyomása, szívhangjai rendben vannak, és a mellkasi fájdalom nyugalmi helyzetben jelentkezik, akkor nem valószínű, hogy kardiológiai eredetű lenne a problémája. Valószínűbbnek tartom, hogy szorongásos alapon alakulnak ki a tünetei, még akkor is, ha alapvetően a mindennapokban nem szorong. A rendszertelen alvás, testi-lelki-érzelmi kimerülés okozhat hasonló tüneteket. A magnéziumot szorongó betegeknek is szoktunk ajánlani, mert csökkenti az ilyen jellegű panaszokat is. Összességében érdemes lenne rendszert vinni a napirendjébe, legalább naponta fél órát mozogni, egészségesen táplálkozni. Ha van rá lehetősége, akkor tanuljon jógázni, meditálni, relaxáljon.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. március 25., 22:50; Megválaszolva: 2012. március 27., 23:23

      • Kérdések és válaszok a témakörben: