• van megoldás?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Dr. Nő/Úr! Kérném a tanácsát a következőkben: 24éves vagyok és már 3. éve tart a pánikbetegségem, emellé hipohondria társul, megrögzötten hiszem, hogy valamilyen szívbetegségem van és amiatt törnek rám akármilyen helyzetben a pár másodperces szív ritmus zavarok ( főleg stresszhelyzetekben, de általánosságban bármely élethelyzetben). Úgy érzem a napi 1mg frontin szedése eredménytelen, néhány órára letud nyugtatni és a rohamkor keletkező 180/110-es vérnyomásom is 15-20perc alatt normálisra leviszi, de mégis úgy érzem, hogy az egész mögött valamilyen szívbetegség áll, márpedig 3 éve vizsgálnak szinte folyamatosan, sokszor a kihívott ügyelet, sokszor pedig mikor bevisznek a kórházba enyhe ekg eltérés miatt. Szervileg semmilyen problémát nem találtak eddig, de én nagyon félek tőle, hogy mégis lehet valami amit nem vesz észre egyetlen orvos sem. Egésznap szorongásban várom a következő ritmus zavart pedig tudom, hogy egy néhány másodperces "extrasystole" nem lehet életveszélyes. Ön szerint mi lehetne a célravezető megoldás erre a problémára? Mert a nyugtató önmagában nem segít, és nem előzi meg ezeket a ritmus zavarokat. Köszönöm válaszát!

        Kovács Piroska válasza a pánikbetegség témában

        Kedvesem, Ahogyan leírja a pánik a szorongásos betegségek körébe tartozik, amit a különböző stresszhelyzetek aktivizálhatnak. Azonban van egy még nagyobb kategória, az un. pszichoszomatikus betegségek, vagyis olyan lelki okra visszavezethető betegségek, amelyeknél szervi okot nem találnak, azonban a tünetek a test valamely részének az átlagostól eltérő működését okozzák. Ezt tapasztalja Ön is. Ilyen esetekben általában a gyógyszer önmagában nem vezet eredményre. A korrekt terápia: gyógyszer + pszichoterápia, ahol meg lehet keresni a háttérben meghúzódó okot, át lehet dolgozni és egy egészségesebb stresszkezelést elsajátítani. Ez a "tanulási folyamat" rendszerint a kliens személyiségfejlődését is pozitív irányba mozdítja... Mivel önmagától nemigen rendeződik, azonban nagy az esélye, hogy generalizálódik, vagyis egyéb területekre is szétterül, így érdemes mielőbb szakemberhez fordulni. Üdvözlettel: Kovács Piroska


        Kérdés: 2012. február 17., 14:34; Megválaszolva: 2012. február 20., 14:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben: