• Rémálmok gyötörnek. Mit lehetne velük kezdeni?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktor Nő/Doktor Úr! 2010 január 18-án enyhe stroke-om volt. Nagyon aluszékony voltam, aznap reggel nagyon nehezen tudtam felkelni, pedig én óracsörgésre mindig „ugrok” ki az ágyból.. Először furcsán láttam, majd rájöttem, hogy kettős látásom van. (Előtte 1 héttel pár napig villogó fényeket, alakzatokat, pöttyöket is láttam, amikor becsuktam a szemem, akkor is). Akkor 1 hétig bent feküdtem kórházban megfigyelés alatt. Az aluszékonyság pár nap alatt elmúlt, a kettős látás viszont csak április 18-án múlt el teljesen. Utána azonban rémálmok jelentkeztek, és azóta szinte folyamatosan vannak, de nem minden nap és volt még nyáron pár hónap, mikor egyáltalán nem volt, de ősz óta újra folyamatosan.. Az álmaimban lebénulok, nem érzem a kezem és lábam, nem tudom megmozdítani sem. Igazság szerint nem is vagyok benne biztos, hogy ez nem történik meg valóban.. nem tudom, hogy felébredek-e és akkor is ezt érzem, egyszerűen vissza/továbbalszom és amikor reggel felébredek, akkor már csak a rossz emlék marad meg. Ma egy kicsit más fajta álmom volt: mintha valaki fojtogatna, és a kezem, lábam mozgott viszont nem tudtam megszólalni. Mit lehetne a rémálmaimmal kezdeni? Milyen orvoshoz fordulhatnék segítségért? Lassan már ott tartok, hogy nem merek elaludni, nagyon ijesztő az egész.. Stroke-nak lehet köze ehhez? Köszönöm mielőbbi válaszát!

        Dr. Veress Dóra válasza a rémálom témában

        Kedves Kérdező! Valószínűnek tartom, hogy a stroke kiújulásától való félelmében nem alszik elég mélyen, és ezért tapasztalja ezeket a bénulásokat. Valójában annyiról van szó, hogy elalvás után a test "lecsatlakozik" az elméről, és megszűnnek az akaratlagos mozgások. Ez azért jó, mert így ha álmodik valamit, akkor az csak az elméjében történik meg, de nem serkenti tényleges mozgásra. Amikor megkezdődik az ébredés, akkor a kapcsolat újra helyreáll és reggel már nem tapasztal ebből semmit. Elképzelhetőnek tartom, hogy Ön a szorongás miatt olyan fáisban ébred meg, amikor még nem áll vissza az ébrenléti állapot, és ezért tapasztalja félálomban, hogy nem tud megmozduni. Ez kellemetlen, de nem veszélyes. A szorongását kellene oldani jógával, meditációval, relaxációval, illetve ügyelnie kellene az elalvás előtti minél nyugodtabb állapot megteremtésére.


        Kérdés: 2012. február 09., 12:25; Megválaszolva: 2012. február 11., 21:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben: