• Nyugalmi, fekvő helyzetben légzéselakadás érzése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr! 46 éves nő vagyok. Körülbelül egy hete nyugalmi, fekvő helyzetben néha légzéselakadást érzek. Ez az érzés egy megfázásos periódus után jelentkezett. A torkomon letapadt váladékot látok, ami elég nyúlós, gondolom lejjebb, vagyis a garatban is ez a váladékfelhalmozódás van, csak azt nem látom. Kérdésem az lenne, hogy előfordulhat-e a váladék letapadásától a nyugalmi helyzetben történő légzéselakadás érzése... olyan, mintha megakadna, és szorítana, de ha felkelek, ezt nem érzem, napközben, illetve mikor nem fekvő, nyugalmi helyzetben vagyok, nincs semmiféle tünetem. Az első kellemetlen érzés után megijedtem és ügyeletet hívtam, az orvos vírusos megfázást állapított meg, a tüdőm tiszta, viszont allergia elleni injekciót kaptam, Kalcium + nem tudom mi volt a másik összetevő. Nem tudom, ha megfázás, miért kellett ez az injekció. Háziorvosomnál is voltam, aki szintén megfázást állapított meg, a tüdőm is rendben van, de hozzátette, hogy előfordulhat a pánikbetegségemből adódóan is a légzéselakadás érzése.... ám mostanában nem pánikolok, és a váladékot nem tudom a torkomba képzelni, mert látom, hogy ott van. Tisztelt Doktornő/Úr! Mi lehet a gond? Mitől vannak nyugalmi helyzetben a légzéselakadásaim? A torkom is nagyon száraznak érzem. Remélem, nem a gégémmel van gond, mert akkor tényleg bepánikolok! Nagyon szépen kérem Önt, minél előbb válaszolja meg kérdésemet, 2 orvos is látott, mégsem szűntek meg a panaszaim. Nagyon félek! Előre is köszönöm gyors válaszát:

        Dr. Veress Dóra válasza a pánikbetegség témában

        Kedves Asszonyom! A virusos torokgyulladás járhat váladékképződéssel, valószínűleg ezt érzi. A betegség elmúltával várhatóan megszűnnek a panaszai is. Ha a légzéselakadása nem folyamatos, csak időnként jelentkezik és csak bizonyos testhelyzetben, akkor nem a torokprobléma következtében, hanem szorongásos alapon alakult ki. Ilyenkor figyeljen oda arra, hogy egyenletesen próbáljon lélegezni, ne kapkodja a levegőt, ne sóhajtozzon feleslegesen, és ne idegeskedjen. Ha segít megnyugodni, akkor számolhatja is a légvételek hosszúságát: 6-7 másodpercig tartson egy be- és egy kilégzés is.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. január 26., 11:48; Megválaszolva: 2012. január 30., 23:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben: