Infarktus

Tisztelet Doktorúr! Én egy 19 éves lány vagyok. Nemrég halt meg a nagymamám szívinfarktusban, 72 éves volt. Nem szedett a szivére gyógyszeret.Novemberben lett átépítve a fürdőszobája és emiatt nagyon nyugtalan és ideges volt. Kb. 1 hónap múlva szúródni kezedett a mellkasa 1 napig és utána elhunyt. Szeretném megtudni mi lehetett ennek az oka! Előre is köszönöm: M.Bogi

WEBBeteg Szakértő válasza infarktus témában

Tisztelt M. Bogi!

A választ már a 2. mondatában leírta, azaz, hogy nagy valószínűséggel szívinfarktus, azaz a szív valamelyik saját artériájának (ún. koszorúerének) elzáródása, okozta nagymamája halálát. A mellkasi fájdalom ennek a bevezető tünete lehetett. Időskorban az érelmeszesedés általános, az elöregedéssel járó probléma, annak mértéke és helye egyénenként változik. Gyors halálozással elsősorban az élet szempontjából legfontosabb szerveink (szív, központi idegrendszer) vérellátási zavarai járnak. Ezek hátterében általában évtizedes folyamat - az érelmeszesedés - áll. A psychés vagy fizikai stress már csak az utolsó csepp vagy ha úgy tetszik egy "hógolyócska" a lavina elindításában.

Tisztelettel: Dr. Bíró Csaba István kardiológus-belgyógyász, Debrecen

Kérdés: 2008. június 08., 14:51 ;Megválaszolva: 2011. július 29., 12:13
Kérdések és válaszok: Szívinfarktus
Infarktus
Azt szeretném önöktől megkérdezni hogy létezik e hogy valaki nek napjában töbnször van kissebb infartusa? De ez ismétlődő és napjában többször...
Infarktus után - Mennyi ideig kell...
Azt szeretném kérdezni, hogy infarktus után mennyi ideig érdemes szedni a Plavix nevű gyógyszert.
Infarktus
Azt azeretném kérdezni hogy 21 évbesen lehet infarktust kapni? Mert az izmaim nagyon fájnak, néha nyomásra is, meg a mellkasom nyomásra is, de az...
Infaktus gyanú?
Tisztelt Doktornő! 33 éves férfi vagyok. 2 éve mellkasi fájdalom miatt mentő vitt el az SBO-ra. Ott nem találtak semmit, túlhajszoltság, stressz...
Szívelégtelenségre utaló jelek
Tisztelt Doktornő, 2019, 2020-ban volt szívkatéterezésem, ahol beépítésre került 1-1 sztent. Magasvérnyomásra szedek Coverx AS 5/1,25 mg 1/nap...