• Szívfájdalom

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt dr Úr/Nő! Még a nyár folyamán fordultam kardiológushoz magas pulzussal (130/perc) és mellkasi fájdalommal. Csináltak EKG-t, szívultrahangot, de mindent rendben találtak (szívuh: mitralis billentyű laza szerkezetű - de azt mondták ez elhanyagolható), felírtak Betaloc 10 mg-ot. Egy időre elmúltak a panaszok, viszont a szúró mellkasi fájdalom időről időre újból előjött. Az utóbbi egy hónapban pedig szinte naponta többször is fáj a szívem, akár perceken át, és néha kisugárzik a bal vállamba/nyakamba... ez eléggé ijesztő tud lenni. Ilyenkor nehezen kapok levegőt, le kell feküdnöm. Azt tudom magamról, hogy meglehetősen idegeskedő típus vagyok, de nem tudom, hogy összefüggenek-e ezzel a tünetek vagy sem. A kérdésem pedig, hogy kardiológiára vagy pszichológushoz/pszichiáterhez lenne szükséges beutalót kérnem? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Bene Orsolya válasza a szívbetegség témában

        Kedves kérdező! Valószínűleg összetett problémáról van szó. A lazább mitralis billentyűhöz (mitralis prolapsus) is társulhatnak kellemetlen mellkasi panaszok, de stressz, pánik is okozhat ilyesmit, maga a panasztól való félelem is előhozhat ilyen rosszullétet. Ha jelentősen rosszabbodott a panasz, lehet, hogy érdemes lenne visszamenni kontrollra a kardiológiára, ha ott nincs újabb eltérés (valószínűleg nem lesz), akkor meg lehetne próbálni "elengedni" ezeket a fájdalmakat, kevésbé koncentrálni rájuk. Sport (pl. úszás, vagy akár jóga) is segíthet, annál is inkább, mert néha a rossz testtartás, ülőmunka is fokozhatja a panaszt. Ha így sem javul a helyzet, megfontolandó pszichológus felkeresése.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. október 19., 21:03; Megválaszolva: 2011. október 20., 13:06

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés