Szívbetegség

Tisztelt hölgyem/uram! Szívsövényhiánnyal születtem, majd később a bal szívkamrán is találtak egy lyukat, de a Heim Pál gyermekklinikán eltöltött egy héten azt derítették ki, hogy a lyuk 3mm-es így azt műteni nem kell, majd "beforr". Az általános iskolás éveimben viszont el voltam tiltva a testneveléstől és minden nagyobb megterheléstől emiatt, ami a testsúlyom rohamos növekedését eredményezte. A középiskolában ezt a tényt már elhalgattam, így lehetőségem nyílt rá, hogy a kosárlabdát versenyszinten űzzem. Mára eljutottam odaáig, hogy NB2-es csapatban játszom, (hamis orvosi igazolással) , mert a szívbetegség alapvetően kizáró tényező ebben a sportban. A probléma az lenne, hogy mostanában a megterhelések alkalmával sokszor fordul elő tompa mellkasi fájdalom, illetve szédülés és a "belassul miden körülöttem" effektus. Orvoshoz nem merek vele fordulni, mert nem kockáztatnám az sportkarrierem. A kérdésem az lenne, hogy lehetséges e, hogy az a lyuk, amit annó még említettek nem hegedt be, illetve más komolyabb "következményei" lehetnek e a dolognak. Válaszukat várom és előre is köszönöm.

Dr. Bene Orsolya válasza élsport témában

Kedves kérdező!

Nem értek egyet ezzel a hozzáállással, nem szabad elhanyagolni ezeket a panaszokat, történt már ilyesmiből tragédia, aztán persze mindenki értetlenül csóválja a fejét. Egy kis sövényhiány nem feltétlenül okoz komoly panaszokat, nincs jelentős hatása a keringésre, kisebb panaszok, ritmuszavarok is inkább idősebb korban jelentkeznek, míg nagyobb defectus esetén szívelégtelenség tünetei, gyengeség, fulladás is jelentkezhetnek, károsodik a tüdő keringése. Jó lenne azt is tisztázni, hogy külön ASD-ről és VSD-ről van szó (ez a lyuk a kamrán gondolom inkább a kamrai sövényen van/volt) , vagy összetettebb hibáról, a leírása nem egyértelmű. Nem szeretnék feltételezésekbe bocsátkozni, hogy vajon bezáródott-e az a bizonyos lyuk, és ezzel összefüggésben, vagy ettől függetlenül jelentkeznek a panaszok.

Kis ASD vagy VSD mellett, ha nincs komoly hatása a keringésre, az ajánlások szerint nem szükséges életmódbeli szabályozás, tudtommal még versenysport esetén sem (kérdés, a sportorvos ezt mennyire vállalja be) , ez vonatkozik az ASD zárás utáni állapotra is. Én csak azt tudom javasolni, hogy vizsgáltassa ki magát, de az Ön döntése, hogy a sportot vagy az egészségét helyezi előtérbe.

Kérdés: 2011. március 23., 09:58 ;Megválaszolva: 2011. március 25., 15:52
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Stent és jogosítvány
Lehet-e szívproblémám?
Mi lehet a baj?
Üdvözlöm. A júliusi vérképem: Húgysav: 426 Glükóz: 4.1 GOT: 97 GPT: 64 GGT: 666 Alkalikus foszfatáz: 168 Triglicerid: 10.8 Lymphocyta%:...
Mitralis prolapsus
Jó napot kívánok! 2009.-egy szív ultrahang vizsgálat (sport miatt) ,Mitrális prolapsust t állapított meg nálam! Jártam 5 évente ultrahangra, most...
Alalcsony pulzus
Tisztelt Doktor Nő! 35 éves nő ,panaszom egy hete all fent,azzal a kérdéssel fordulok önhöz hogy már egy jó ideje a pulzusom nyugalmi állapotban...