• Mészkőlerakodas a szívbillentyűt tartó ínhúron

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Terhessegem 4 honapjaban felfedeztek, hogy a magzatnak meszko lerakodas van a sziven, ami 99%-ban felszivodik. Most kislanyunk 2 eves es ismet megnezettuk, de meg mindig ott van, nem szivodott fel. A diagnozisban az all, hogy a sziv bal oldalan az egyik billentyut tarto in huron van a lerakodas, ami 2 mm. Azt mondtak aggodalomra egyelore nincs ok, meg mindig felszivodhat es hogy evente nezessuk meg, menjunk ellenorzesre. A kerdesem a kovetkezo: ha megse szivodna fel es meg novekedik is ez a bizonyos meszko lerakodas milyen kovetkezmenyei lehetnek es hogy ez mitol alakulhatott ki? Valaszat koszonom.

        Dr. Bene Orsolya válasza a mészkő a szívbillentyűn témában

        Kedves kérdező! Gyerkőcökkel kapcsolatosan nincs nagy tapasztalatom, inkább gyermekkardiológus tudna ezzel kapcsolatosan többet mondani. AZ ilyen meszesedések az ínhúrokon és a szemölcsizmokban a feltételezések szerint apró fejlődési hibák következményei, ezek nagy része a harmadik trimeszterre valóban felszívódik, bár az irodalom szerint néha több évig is megmaradhatnak, anélkül, hogy a szív funkciójában károsodást okoznának. Hosszabb távon leginkább a mitralis billentyű működését (jól nyit-záródik-e) kell figyelni, mivel az ínhúrok ennek a kifeszítéséért felelnek.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. március 17., 11:38; Megválaszolva: 2011. március 20., 16:46

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés