Szív

Nemrég észre vettem, hogy nagyon gyorsan ver a szívem.Ez kb. egy órán át tartott. Aznap elmentem az orovaomhoz, aki megállapította, hogy szívzörejem va.Elvégeszték íz EKG-t de az sem volt rendben. Sajnos én nem tudok kiigazodni rajta, és nem mondtak semmi t az orvosok.Voltam vérévtelen, most holkert viselek 3 napig, de a szívultrahangra csak áprilisra kaptam időpontot. Sajnos fogalmam sincs, hogy mi lehet a bajom, és angyon félek. Dohányzok, és minden nap iszok kávét reggel. Az lenne a kérédsem, hogy milyen betegsége lehet a szívemnek, és, hogy az ultrahangon kívül milyen vizsgálatokat kell elvégezni rajtam (és ezek fájdalommal járnak-e) Kárem válaszoljanak! Köszönöm

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bene Orsolya válasza szívbetegség témában

Kedves kérdező!

Jó lett volna valami információt kapni az EKG-ról, esetleg csatolni azt, így elég nehéz megítélni, mi lehetett a baj. A szapora szívverés hátterében sok minden lehet, okozhatja a normál ingerképzés felgyorsulása pl. vérszegénység, pajzsmirigy-túlműködés, láz, terhesség, edzetlenség, szervi szívbetegség stb. miatt, de lehet a háttérben ritmuszavar is. Az ok nagyjából belőhető (ritmuszavar vagy nem) a panasz alatti pulzusszám alapján. Ilyenkor a kivizsgálás menete az, ami Önnél is történt, EKG, szükség esetén vérvétel, Holter, szívultrahang. Ezek alapján lehet eldönteni, kell-e kezelni a szapora pulzust, vagy az azt kiváltó okot, gyógyszert kell szedni, esetleg katéteres beavatkozásra van szükség.

A szívzörejnek is sok oka lehet, okozhatja azt enyhe billentyű-elégtelenség, prolapsus, ami nem igényel többnyire különösebb teendőt (ez elég gyakori) , de okozhatja billentyűszűkület (ebben az életkorban kisebb a valószínűsége) , lyuk a szíven. Ezek egy része gondozást igényel, máskor komolyabb beavatkozásra van szükség.

Tehát egyelőre ne aggódjon, próbáljon az enyhébb lehetőségekre gondolni (ezeknek nagyobb a valószínűsége így látatlanul) , az alapkivizsgálás (EKG, echo) nem fájdalmas, max. a vérvétel kellemetlen. A dohányzást mindenesetre abba kellene hagyni, az is emelheti a pulzusszámot, a későbbi számos káros hatásról nem is beszélve.

Kérdés: 2011. március 05., 14:35; Megválaszolva: 2011. március 07., 20:25
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
szív leállítása
adókedvezmény
Lyukas szívvel születtem.....
Lyukas szívvel születtem.. tényleg...