• Normális ennyi ritmuszavar?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Több mint 2 éve jártam elösször kardiologusnál,aki megállapított: supraventrikuláris tachycardiát,és kamrai exrasistolét,emiatt betalok zok 2x 25mg írt fel,amit szedek is,de a panaszaim nem múlnak,idönként még sűrüsödnek is.Szív uh kóros eltérést nem mutat,33 éves nő vagyok,nincs káros szenvedélyem,nem dohányzok,nem kávézok.Vérnyomásom is gyakran ingadozik.időnként beáll 120/90 normál tartományba,időnként 150-160/90-100.holter vizsgálatom volt fél éve,ezeket az adatokat szeretném megkérdezni,hogy normális-e tabletta szedése mellett 4600Ves,ezen belül egy óra alatt volt mikor 1200 volt,idönként bigeminusba rendeződve,és volt még alvás alatt 15 sves.pulzusom ritkán megy 100⁄perc alá,nem ritka a 140es nyugalmi pulzus szám sem Azt szeretném kérdezni,normális ez így?Kell e mennem tovább,vagy törödjek bele a kellemetlen szívdobogásba,idönkénti légszomjba,és szedjem egy életen át a betalok zok-ot?Ami amugy semmit nem ér.A kardiologus akinél jártam,azt mondja szedejm, tovább a betalokot,és ne törödjek vele. Válaszát elörre is köszönöm!

        Dr. Bene Orsolya válasza a ritmuszavar témában

        Kedves kérdező! Úgy látom alapvetően két probléma van, az egyik a szapora nyugalmi pulzus, a másik a relatíve sok extra. Először is azt lenne jó tudni, nincs-e valamilyen belgyógyászati eltérés a magas pulzus hátterében, ill. ezt vizsgálták-e. Ha ilyen nem igazolódott, az echo is negatív volt, akkor ún. indokolatlan sinustachycardiáról van szó, ennek kezelése lehet egyrészt sport, következő lépésben gyógyszer, legvégső esetben abláció. A Betaloc valóban nem a legszerencsésebb választás a mellékhatások miatt, esetleg más szert is ki lehetne próbálni, akár a béta-blokkolók közül, akár más hatástani csoportból (van egy relatíve új szer, ami hatékony pulzuscsökkentő, bár egyelőre csak koszorúér-betegeknek írható kedvezménnyel). Az extrákat szintén nem könnyű befolyásolni, néha a pulzuscsökkentés csak ront a helyzeten, végső esetben itt is abláció jön szóba, bár ennek a sikeraránya nem 100%-os. Jó lenne látni a teljes Holter leletet, látatlanul azt tudnám javasolni, hogy próbáljon beutalót kérni elektrofiziológiai szakrendelésre, ahol a Holterek, EKG-k alapján remélhetőleg sikerül kiválasztani a legmegfelelőbb kezelést.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. március 01., 09:02; Megválaszolva: 2011. március 05., 22:11

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés