Normális ennyi ritmuszavar?

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Több mint 2 éve jártam elösször kardiologusnál, aki megállapított: supraventrikuláris tachycardiát, és kamrai exrasistolét, emiatt betalok zok 2x 25mg írt fel, amit szedek is, de a panaszaim nem múlnak, idönként még sűrüsödnek is.Szív uh kóros eltérést nem mutat, 33 éves nő vagyok, nincs káros szenvedélyem, nem dohányzok, nem kávézok.Vérnyomásom is gyakran ingadozik.időnként beáll 120/90 normál tartományba, időnként 150-160/90-100.holter vizsgálatom volt fél éve, ezeket az adatokat szeretném megkérdezni, hogy normális-e tabletta szedése mellett 4600Ves, ezen belül egy óra alatt volt mikor 1200 volt, idönként bigeminusba rendeződve, és volt még alvás alatt 15 sves.pulzusom ritkán megy 100⁄perc alá, nem ritka a 140es nyugalmi pulzus szám sem Azt szeretném kérdezni, normális ez így? Kell e mennem tovább, vagy törödjek bele a kellemetlen szívdobogásba, idönkénti légszomjba, és szedjem egy életen át a betalok zok-ot? Ami amugy semmit nem ér. A kardiologus akinél jártam, azt mondja szedejm, tovább a betalokot, és ne törödjek vele. Válaszát elörre is köszönöm!

Dr. Bene Orsolya válasza ritmuszavar témában

Kedves kérdező!

Úgy látom alapvetően két probléma van, az egyik a szapora nyugalmi pulzus, a másik a relatíve sok extra. Először is azt lenne jó tudni, nincs-e valamilyen belgyógyászati eltérés a magas pulzus hátterében, ill. ezt vizsgálták-e. Ha ilyen nem igazolódott, az echo is negatív volt, akkor ún. indokolatlan sinustachycardiáról van szó, ennek kezelése lehet egyrészt sport, következő lépésben gyógyszer, legvégső esetben abláció. A Betaloc valóban nem a legszerencsésebb választás a mellékhatások miatt, esetleg más szert is ki lehetne próbálni, akár a béta-blokkolók közül, akár más hatástani csoportból (van egy relatíve új szer, ami hatékony pulzuscsökkentő, bár egyelőre csak koszorúér-betegeknek írható kedvezménnyel) . Az extrákat szintén nem könnyű befolyásolni, néha a pulzuscsökkentés csak ront a helyzeten, végső esetben itt is abláció jön szóba, bár ennek a sikeraránya nem 100%-os. Jó lenne látni a teljes Holter leletet, látatlanul azt tudnám javasolni, hogy próbáljon beutalót kérni elektrofiziológiai szakrendelésre, ahol a Holterek, EKG-k alapján remélhetőleg sikerül kiválasztani a legmegfelelőbb kezelést.

Kérdés: 2011. március 01., 09:02 ;Megválaszolva: 2011. március 05., 22:11
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Ritmuszavar, reflux
Kedves Doktornő! Több mint fél éve diagnosztizáltak ritmuszavarral, kamrai és pitvari extrákkal (24 órás holter alapján napi ütések 8%-a megy...
Ritmuszavar
Szívritmus zavar a semmiből?
Terhességi szívritmus zavar
Szokatlan EKG: aggódjak?