Ritmuszavar

gyakori ritmuszavaraimat 8 éve nem sikerült megszüntetni, csak rövid időszakokra. már sok mindennel próbálkoztam: egészséges életmód, pszihologus, nem cigi, nem ital, heti egy óra sport, meditálás, magnézium, vitaminok stb. reggel, este 0.25 ös concort veszek be, nem használ mindig. el kell mondanom, hogy WPW sindromám van, amiről kiderítették, hogy tünetmentes 2005-ben elektrofiziologiai vizsgálaton estem át. ablációt nem tudtak végezni, mert veszélyesnek tartották. de soha nem volt heves szivverésem, ami percekig tartson, azt mondja minden orvos egyszerű extrasistoléim vannak, tanuljak meg velük élni. többször volt holter is feltéve, nem mutatott ki veszélyes ritmuszavart, mindezek ellenére néha nagyon megunom a helyzetem, pánikba is esem, olyankor halálfélelmem van. sajnos nyugtatót nem vagyok hajlandó szedni, csak végső esetekben, a valériána cseppeket használom inkább 5 évig frontint adtak, de az lett a vége, megszokta a szervezetem, az adagot növelték, aztán annyi.....az az igazság, nem tudom elfogadni, hogy az orvostudomány ne tudjon megharcolni egy ilyen esettel. szégyen, de már legalább 10 orvost is felkerestem bajommal, mindenik azzal nyugtat, nem halálos az esetem, ne törödjek vele, de a rosszullétek nagyon kellemetlenek....tisztelettel kérem a doktornőt, fejtse ki ezzel kapcsolatosan a véleményét. előre köszönöm a rám szánt időt

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bene Orsolya válasza ritmuszavar témában

Kedves kérdező!

Normálisan az ingerképzés-ingerterjedés útja a szívben: sinuscsomó (idegi-hormonális szabályozás alapján ez szabja mennyi, lassú vagy gyors a pulzus) -> pitvarok -> AV-csomó (ez megszűri, lassítja az ingerületet, ezáltal védve a kamrát a túl gyors pulzustól) -> His-köteg -> Tawara-szárak stb. -> kamraizomzat (ennek összehúzódásakor pumpálódik a vér az erekbe, ekkor érezhető a pulzálás) . Normálisan tehát a pitvarok és a kamrák el vannak szigetelve egymástól, csak az AV-csomón juthat át az ingerület. WPW esetén ezen kívül van egy ún. járulékos köteg is, amin gyorsabban, gyakrabban leszaladhat az ingerület. Elektrofiziológia során a kötegnek ezeket a tulajdonságait vizsgálják, vagyis milyen gyakran, milyen gyorsan, illetve milyen irányba vezet, van-e lehetőség nagyon gyors, keringés-összeomlással járó ritmuszavar kialakulására. Ilyet a vizsgálat nem igazolt, feltehetően ezért nem próbálták a veszélyes helyen levő köteg ablációját.

Az extraszisztolék ettől függetlenül jelentkeznek, ép szíven valóban nem veszélyesek, bár kétségtelenül kellemetlenek lehetnek. Én is csak azt tudom mondani, próbáljon kevésbé koncentrálni rájuk. Sajnos sokszor elég nehéz őket befolyásolni. A sportot érdemes továbbra is próbálni, de egészségmegőrzés szempontjából is legalább heti 5x30 perc javasolt, a heti 1 óra kevés. Magne B6 szedése is segíthet. Vannak gyógyszerek, amikkel esetleg csökkenthető az extrák száma, de ezeknek nem kevés mellékhatásuk van, nem biztos, hogy jobban járna a szedésükkel.

Kérdés: 2011. február 28., 16:34; Megválaszolva: 2011. március 06., 19:01
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Ritmuszavar
Mitől ver a szívem erősen
erős szívdobogás
Jó napot! Olyan kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy mi okozhatja a problémámat? A napokban tűnt fel a jelenség, hogy hirtelen minden előjel...
Hirtelen szív halál vagy infarktus...
Üdvözlöm Dr nő! Nevem Malaga Ferenc. Egy nagyon nagy kérdéssel fordulok önhöz. Ugyanis tavaly szeptemberben bekerültem kórházba szív ritmus...