Szívbeteg vagyok?

Érdeklődnék, hogy a leírtak alapján van-e komolyabb bajom.Ez az ultrahangos vizsgálat 7 hónapja készült.2-3 napja viszont lassú a pulzusom, pedig álltalában gyors szokott lenni, és sűrűn van szívdobogás érzésem is. Mostanában jól vagyok, de a pulzusom 45-55 közt van pár napja.Ez eléggé aggaszt.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bene Orsolya válasza szívbetegség témában

Kedves kérdező!

Az ultrahang rendben van, egy kis billentyűhiba látható rajta, ún. prolapsus, de ezzel nincs teendő. A 45-55/perces nyugalmi pulzus önmagában nem lenne aggasztó, sportolóknál, edzett embereknél elég gyakori. Ha panasz (szédülés, eszméletvesztés) társul hozzá, mindenképpen indokolt kontrollvizsgálat.

Kérdés, hogy mivel mérte a pulzusszámot? Bizonyos ritmuszavaroknál előfordul, hogy a vártnál korábban jelentkező szívizom-összehúzódás, dobbanás során kevesebb vér kerül az erekbe, és ezt a digitális vérnyomásmérő nem érzékeli (főleg, ha minden 2. ütés ilyen) .

Mindenesetre, mivel a pulzusszáma elmondása szerint hirtelen változott, szívdobogás-érzés is jelentkezik, lehet, hogy érdemes lenne 24 órás EKG-t (holter) feltetetni, ebben lehet, hogy háziorvosa is tud segíteni (ha tud húzni egy EKG-t, már az is megnyugtató lehet) . Valószínűleg nem lesz rajta semmi komoly, de vizsgálat nélkül nehéz megmondani, mi lehet a háttérben.

Kérdés: 2011. február 27., 17:12; Megválaszolva: 2011. március 01., 15:07
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
szív leállítása
adókedvezmény
Lyukas szívvel születtem.....
Lyukas szívvel születtem.. tényleg...