Szívgyulladás?

1 hete fáj a mellkasom, a mellcsont mögött, ami a hátamon is érződik, néha szúrást érzek a mellkasban (több helyen) , de nem levegővétel hatására. Esténként nehezen tudtam elaludni, nagyon erős szívdobogásérzés miatt. Néha éles fájdalmat érzek a vállaimban, felkarjaimban, térdeimben, bokáimban. 4 hónapja rendszeresen járok edzőterembe minden másnap, súlyzós edzés (magamhoz képest nagy súlyokkal) , majd 10-15 perc kardió, váltott intenzitással (1 perc lassú, fél perc nagyon gyors) . Az edzés nem több egy óránál. 2 héttel ezelőtt ezt kiegészítettem otthoni felpörgető tornával a nem edzős napokon (ez max fél óra) . Elmentem az orvoshoz, aki megállapí, totta, hogy gyors a pulzusom, vérnyomásom jó, hallott némi szívzörejt (de nem tulajdonított neki nagy jelenőséget) és egy műszert is rárakott a mellkasomra (szívritmus? ) , de azt is rendben találta. Felírt Concor 5 mg-os tablettát pulzuslassításra és eltiltott a súlyzós edzéstől, csak egyenletes kardió edzést csinálhatok. Továbbá laborba is elküldött. Laboreredményem jó, egyedül a Neutrophil értékem határértéken aluli: 49, 200 %. A gyógyszer szedése nélkül az alvásproblémám rendeződött, a pulzusom fekve 76, hétköznapi tevékenység közben 86. Fogyni nem fogytam, 170 cm magas vagyok, 63 kg, 19.4%-os testzsírral. A mellkasi fájdalmam szinte folyamatos, néha egész enyhe, éjjel nem érzem. 1 hónappal ezelőtt elkaptam egy torokgyulladást, amit valami fejüregi gyulladás követett (amikor lehajoltam fájt a fejem teteje és a váladék a torkomra ürült) , bár lázas nem voltam. Gőzöléssel elmúlt a fejfájás, de néha még most is köhögök és van váladék a torkomon. Lehet ez a mellkasi fájdalom a megfázással összefüggésben? Normálisan tudok levegőt venni is. Az orvos továbbra is a Concor szedését javasolja, de én elsősorban az okot szeretném megkeresni, hogy mi váltja ki és azt megszüntetni, nem pedig gyógyszeren élni. És persze nem szeretnék lemondani a súlyzós edzésről sem, ha lehet, mert fittebben tartott, mint a kardio. Elképzelhető, hogy túlterheltem magam a sok felpörgetős edzéssel (bár eddig azt hittem ez a szívnek is jó) vagy valami vírus megtámadta a szívemet? Nem eszek semmilyen pörgetőszert, kávét, energiaitalt. Edzés után ittam egy tejsavófehérje turmixot...Előre is köszönöm válaszát!

Dr. Bene Orsolya válasza mellkasi fájdalom témában

Kedves kérdező!

Nem derül ki, kardiológus látta-e vagy a háziorvosnál járt. Vírusos, bakteriális fertőzést követően kialakulhat carditis, aminek lehet mellkasi fájdalom, heves szívverés a tünete. Ez nem minden esetben okoz laboreltérést, leginkább a szívultrahang (illetve MRI, de erre ritkán van lehetőség) segíthetne a diagnózisban, ez már a szívzörej miatt is indokolt lenne. Elképzelhető, hogy tényleg csak megerőltette magát, és mozgásszervi ok áll a fájdalom mögött, de jó lenne kizárni a szív eredetet is. Ha az ultrahangon nincs eltérés, akkor valószínűleg nem kell szedni a Concort sem, és fokozatosan (! ) visszatérhet az edzésekhez. Javasolt kardiológiai szakrendelés felkeresése.

Kérdés: 2011. február 21., 15:06; Megválaszolva: 2011. február 22., 19:17
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Abláció után
Tisztelt Doktornő! Édesapám 65 éves, 4. hete volt szívkatéteres ablációja pitvarfibrilláció miatt, a műtét sikeres volt,másnap hazaengedték....
Kardiológiai jellegű panasz fizikai...
Kedves Doktornő, azzal kapcsolatosan érdeklődnék, hogy fizikai megerőltetés - adott esetben intenzív kerti munkavégzés - hatására kialakuló több...
Infarktus lett volna?
Ugye nem szív eredetű? 2.
Szúró fájdalom