Szív

Lassan 1, 5 éve erősebb, gyengébb nyomást, fájdalmat, nyilallást érzek a mellkasom bal szélén ("a szívem környékén") . Néha-néha, utóbbi félévben sűrűbben, heves szívdobogásra ébredek hajnalban, illetve előjön akkor is ha hirtelen lépcsőzök, vagy egyéb fizikai erőkifejtést teszek. Vérnyomásom normális 140/80 szokott lenni, de pulzusomat általában gyorsnak érzem és mintha a levegőt is szaporábban kellene szednem. Rendszeresen szoktam mozogni kerékpépár, pingpong, gyaloglás, erősítés. Nem iszom alkoholt, kávét, (sajnos más folyadékot is keveset) általában nem fogyasztok zsíros ételeket, de zöldséget gyümölcsöt rendszeresen. Terheléses ekg-n voltam azt mondták, olyan mint egy sportolóé. Szív ultrahangon voltam: semmi gond. Véreredmények rendben, enyhén magas a koleszterinszintem. Utóbbi időben (2 év) sokat dolgozom. Kb. 3 éve volt egy nagyon-nagyon stresszes évem (betegség a családban) . Apukám magas vérnyomásos, anyukámnak 64 évesen volt szívinfarktusa, de 5 éve jól van. Az a kérdésem van-e valami tippjük mi lehet, ill. milyen vizsgálatok lennének indokoltak. Köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bene Orsolya válasza mellkasi fájdalom témában

Kedves kérdező!

Elképzelhető, hogy csak a stressz okozza a gondot, a negatív terhelés és szívultrahang megnyugtató. A koleszterinre, vérnyomásra mindenesetre jobban oda kellene figyelni, a 140/80 már igencsak határon van. A reggeli heves szívdobogásérzés miatt 24 órás EKG jön szóba, ha a mellkasi fájdalmak továbbra is előjönnek, izotópos terheléses vizsgálat, vagy coronaria CT lehet a következő lépés, de lehet, hogy csak egy kis pihenésre, stresszoldásra lenne szüksége.

Kérdés: 2011. február 13., 17:10; Megválaszolva: 2011. február 15., 20:40
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Covid 19 oltás
Kardiologia
Szív panaszok.
Holter eredmények