Szívburok

Szivburokgyulladás katéterezés során keletkezhet-e? ujabb katéterezéssel ez gyógyitható-? A vérvétel milyen fajtájából pl: fehérvérsejt, vörösvérsejt stb lehet kimutatni az "ágneseket", mennyi a normál értéke? A két irányu mellkas röntgenen mi látszik szivburok gyulladásnál? Ha egyszer ezt rendehozták előfordulhat mégegyszer szivburok gyulladás? Azt, hogy létezik szivburokgyulladás és szivműtét során /katéterezés/is a WEB betegen olvastam a sziv és érrendszeri betegségknél

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bene Orsolya válasza szívbetegség témában

Kedves kérdező!

Szívműtét során azért keletkezhet szívburok-gyulladás, mert ilyenkor magát a szívburkot is felnyitják, utána steril gyulladás alakul ki. Ilyesmit okozhat pl. szívinfarktus is. Maga a katéterezés nem okoz pericarditist, és nem is kezelik így. A vérből gyulladásos markereket (CRP-t, fehérvérsejt-számot) , vírusellenes antitesteket, a szervezet saját maga ellen termelt autoantitestjeit, vesebetegség gyanúja esetén salakanyag-szinteket néznek - ezek némelyike rutin vérvételből látható, az antitest-meghatározást vírusfertőzés, autoimmun betegség gyanúja esetén végzik. Kétirányú mellkasröntgenen esetleg meszesedés, ill. a burokban nagyobb mennyiségű folyadékszaporulat látható, a pericarditis diagnózisában a szívultrahang sokkal érzékenyebb.

Kérdés: 2011. február 03., 19:41; Megválaszolva: 2011. február 06., 14:28
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Lelet értelmetés
Kardiologia ultrahang
Pulzus érték
Szívprobléma