Pacemaker

Tiszteletem! Nagymamámról szeretnék kérdezni. 76 éves, és kb egy hónapja pacemakert kapott. Pár hete mivel rendszeresen méri megfigyelte magán, hogy a pulzusa igen alacsony, 47-50/perc. Mi lehet az oka, van miért aggódni? köszönöm

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bene Orsolya válasza pacemaker témában

Kedves kérdező!

A pacemakernek van egy ún. alapfrekvenciája, amivel működik, ha ennél magasabb a beteg saját pulzusszáma, akkor kikapcsol, ha alacsonyabb, akkor bekapcsol. Nem valószínű, hogy ilyen alacsony alapfrekvenciát állítottak be, ezért érdemes lenne ránézni a készülékre (bár ez függ a készülék típusától is, vannak olyan PM-ek, amik hagyják érvényesülni a saját ingerképzést, csak a szív funkcióját hivatottak javítani) . Pár hét elteltével általában úgyis kontrollt szoktak javasolni (eddigre megváltozhat a szív vezetőképessége azon a területen, ahol a PM-rel érintkezik, és "utóhangolásra" lehet szükség) , tehát javasolt felkeresni a beültetést végző intézetet.

Kérdés: 2011. február 01., 17:51; Megválaszolva: 2011. február 03., 08:24
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Kardiologia ultrahang
Pulzus érték
Szívprobléma
Mitől ver a szívem erősen
Fertőzés eredetű szívpanaszok...