• Kedves Doktornő/ Doktor úr! Mi a véleménye erről a szívultrahangról?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Szívultrahangra és ekg-terhelésre utalt be a belgyógyászom, ugyanis évek óta nagyon magas a vérnyomásom. A szívultrahang vizsgálati leletem: Ao: 28 mm, Ao. asc: 36 mm, Bp: 46 mm. TT irányból igen nehezen vizsgálható. Kissé tágabb bal pitvar, norm. bal kamra. Ép billentyűk, szabályos billentyűmozgások. Dopplerral jelzett mitralis insuff. észlelhető. Szegmentális falmozgászavart nem láttam. Jelentős koncentrikus bal kamra hypertrophia. Jo systoles bal kamra functio. Ic. thrombus nem észlelhető, pericardialis folyadék mennyisége norm. Diagnózisok(BNO): I10H0 Hypertonia essentialis Vélemény: HOCM gyanúja miatt TEE vizsgálatra előjegyeztük (nyugalmi iv. grad. SAM nincs, valsalvara grad nő.) Tehát az lenne a kérdésem, hogy Önnek mi a véleménye erről a szívultrahang eredményről? Ön szerint indokolt-e a TEE-vizsgálat? Mit jelent ez a vizsgálat? Van-e más lehetőség arra, hogy kiderítsék mitől vastagodott meg a szívizmom? Jár valamiféle kockázattal ez a TEE-vizsgálat, hogyan végzik?

        Dr. Bene Orsolya válasza a Szívultrahang témában

        Kedves kérdező! A lelet kevés mért adatot tartalmaz, valószínűleg a rossz ultrahang-ablak miatt (a leírás szerint TT irányból, vagyis mellkason keresztül nehezen vizsgálható). A fő eltérés a kamrafalak vastagsága, ami normálisan max. 11 mm, itt nem tudni, mennyit sikerült mérni. A megvastagodás hátterében állhat olyan eltérés, ami ellen a szívnek erősebben kell dolgoznia (pl. magas vérnyomás, aortabillentyű szűkülete), illetve örökletes (HCM) vagy anyagcsere-betegségek is. Az elkülönítés a kezelés, illetve a kórlefolyás, a kilátások szempontjából is fontos (míg a vérnyomás rendezésére akár valamelyest csökkenhet is a megvastagodás, HCM-nél a szív elernyedőképességét kell javítani, csökkenteni a kamrán belül kialakuló nyomáskülönbséget, megelőzni a veszélyes ritmuszavarokat, esetenként pacemakerkezelésre, vagy műtétre is szükség lehet). A nyeletéses ultrahang nem feltétlenül része a HCM diagnosztikájának, általában külső UH-gal is jól látható eltérésekkel jár, valószínűleg itt a rossz "látási viszonyok" miatt javasoltak TEE-t. A szokásos szívultrahang vizsgálatnál az ultrahangnak át kell haladnia a mellkason, a tüdőn, ezek torzíthatják a képet (főleg túlsúlyos, vagy tüdőbetegséggel kezelt betegek esetén). Ezzel szemben a vékony falú nyelőcső közvetlenül nekifekszik a szívnek, sokkal jobb minőségű képet kapunk, pontosabb mérésekre van lehetőség. A vizsgálat hasonlít a gyomortükrözésre, egy kb. kisujjnyi vastagságú csövet kell "lenyelni". Utána esetleg torokfájás jelentkezhet pár napig, de más szövődmény (vérzés, ritmuszavar jelentkezése) nagyon ritka, összességében biztonságos vizsgálat, csak nem túl kellemes. Éhgyomorra szokták végezni, általában vénába adnak egy kis bódítót, ami némiképp csökkenti a kellemetlen élményt.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. január 20., 11:34; Megválaszolva: 2011. január 22., 09:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés