Szívpanaszok testmozgást követően

Kedves Doktor Úr/Nő! Kb. 4 évvel ezelőtt elkezdtem futóedzéseket végezni, azonban a terhelést nem fokozatosan növeltem, nem vettem figyelembe a határaimat. Edzetlenségem következtében a szívem megelégelhette a dolgot. Egy kellemetlen érzés fogott el a szívtájékon, olyan, mintha valami enyhén szorítaná a szívem. Nem nevezném fájdalomnak, de igazából meglehetősen kellemetlen és ijesztő. Ha nagyon konyhanyelven szeretném leírni, hasonló érzést tapasztalok, mint amikor egy ütődéstől keletkezett kék-zöld foltot megnyomok egy kicsit. Edzés közben sosem tapasztaltam, mindig csak később, utána pár órával, esetleg csak másnap. Ezek után felfüggesztettem a futásokat, és szinte mindennap előjött a panasz, és gyakran szédültem is. Elmentem kardiológiai vizsgálatra, ahol szívultrahang vizsgálat és nyugalmi EKG is készült. Ezt követően transtelefonikus EKG-t kaptam otthoni használatra. A vizsgálatok alapján felállított diagnózis szerint lényegében semmi bajom nem volt, egy kis Magne B6 kúrát írt elő az orvos, és egy időre a mozgás felfüggesztését. Ez meg is történt, pár hét, hónap után már nem tapasztaltam a panaszt. Közben tüdővizsgálatra is elmentem, ott is mindent rendben találtak. Azonban pár év elteltével, körülbelül 10 hónapja újra elkezdtem a rendszeres mozgást, eleinte 3-4 hónapig futópadon 1 órás erőltetett sétát végeztem, majd 5-6 hónapja elkezdtem a súlyzós edzéseket. Ismét előjött a panaszom már az első hetekben. Megint csak edzések után pár órával, esetleg másnap, harmadnap érzékelem. Ha becsúszik például 1-2 hetes szünet a mozgásban, akkor is ugyanúgy fenn áll a dolog. Rosszul egyáltalán nem érzem magam, sőt rendkívül jó hatással van rám a mozgás, mind fizikálisan, mind szellemileg, úgy érzem magasabb az energiaszintem. Viszont elég kellemetlen a dolog, és nem utolsó sorban nagyon megrémiszt. Nem szeretném, hogy egyszer ne a saját lábamon távozzak az edzőteremből. Azt még megemlíteném, hogy a mandulámmal elég gyakran van probléma, az utóbbi 3-4 évben 1-2 alkalommal begyullad. Idén már 3-4 alkalommal, így szakorvossal konzultálok mindenképp egy esetleges mandulaműtét lehetőségéről. Talán ezzel is összefüggésben lehet, ugyanis térdízületi panaszaim is vannak. Remélem nem fogalmaztam túl homályosan, előre is köszönöm válaszát. Tisztelettel: K. Béla

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza szívprobléma terhelésre témában

Tisztelt Kérdező,

Panaszai nagy valószínűséggel nem szíveredetűek, de mindenképpen javasolnám, ismételten keresse meg kardiológusát, hogy elvégezve korábbi vizsgálatokat (pl.: nyugalmi EKG, terheléses EKG, szív ultrahang) kizárják azt, hogy panaszainak hátterében felmerül-e szív eredetű ok. A fizikai aktivitás tekintetében azt tartanám helyesnek, hogy könnyítsen edzéstervén. Igen jól tájékozott valóban előfordulhat, hogy az ízületi panaszok összefüggésben állnak mandulagyulladással, ezért helyesnek tartom azt, hogy mandulaműtétről gondolkodik, melynek eldöntésében Fül – Orr – Gégész szakorvos fog segíteni. Az Ön esetében meglehet az is, hogy térdízületi panaszai összefüggésben állhatnak a fokozott fizikai terheléssel.

Üdvözlettel,

Dr. Kocsis Erika

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2011. január 20., 01:45; Megválaszolva: 2011. január 24., 06:03
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Kardiologia ultrahang
Pulzus érték
Szívprobléma
Mitől ver a szívem erősen