Szív

Üdvözlöm! Szeretném megkérdezni öntöl, hogy mit jelen az, hogy édesapámnak a szivbillentyülye az egyik elvan kocsonyásodva.És, hogy mit okozhat kérem akkor is válaszoljon ha nem jó az eredmény.Köszönöm Zsuzsa

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bene Orsolya válasza szívbillentyű témában

Kedves Zsuzsa!

Valószínűleg mitralis prolapsusról van szó. Az esetek nagy részében ez egy jóindulatú elváltozás, a bal pitvar és kamra közötti billentyű és az azt tartó ínhúrok szerkezete kissé lazább, ami a billentyű nem megfelelő záródásához, ún. insuffitientiájához (elégtelenségéhez) vezet. Ezt ultrahanggal 4 fokozatú skálán szokták jellemezni (MI I-IV.) . Néhány esetben, főleg férfiaknál, a billentyű kifejezetten megvastagszik a benne felhalmozódó kocsonyás anyagtól, ilyenkor billentyű-elégtelenség súlyosabb fokú szokott lenni, nem ritkán műtéti beavatkozásra van szükség. Arról, hogy édesapjánál ez mennyire súlyos, az ultrahangos eredmény ismeretében lehetne többet mondani.

Kérdés: 2011. január 11., 15:23; Megválaszolva: 2011. január 12., 19:56
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Kardiologia ultrahang
Pulzus érték
Szívprobléma
Mitől ver a szívem erősen
Fertőzés eredetű szívpanaszok...