EKG gumipántos felhelyezésének használata

Tisztelt Doktornő! Az ügyben szeretném véleményét kikérni, hogy mennyiben befolyásolja a 12 elvezetéses ékg elkészítését, értékelését, ha a vákuumos gumilabdacsos felhelyezés helyett, a gumipántos megoldást választom.Kollégám szerint, aki nem orvos, ennél a felhelyezési megoldásnál nagyobb degeneráltságot életében nem látott. Erről szeretném a véleményét kikérni, hogy a gumipántos felhelyezés mennyiben változtatja meg az akg értékelhetőségét az Ön véleménye szerint. Illetve mi a fent leírtakról a véleménye.Köszönettel? Samu Mária

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bene Orsolya válasza EKG témában

Kedves Mária!

Az nem derül ki, hogy Ön eü. dolgozó-e, úgyhogy elnézést, ha olyat is írok, ami Önnek evidens. Szóval a 12 elvezetéses EKG felhelyezésekor a mellkasra helyezett elektródáknak adott helye van, ha máshová - 1 bordaközzel feljebb vagy lejjebb - kerülnek, az kicsit módosíthat az EKG-n (nagyon durva eltérést, pl. vezetési zavart/szárblokkot nem fog produkálni, de az ún. átmeneti zóna helye megváltozhat) . A tappancsos/vákumos módszerrel valamivel pontosabban helyezhetők fel a mellkasi elektródák, talán a kontaktus is jobb a bőr és az elektróda között, mint a gumipántos módszernél (a rosszabb kontaktus zajosabb, "szőrösebb" EKG-t eredményezhet) , azonban egy EKG-ban jártas szakembernél ezeknek nem kellene gondot okozni. Egyébként nálunk a klinikán is van pár ilyen megoldású EKG-készülék. Összességében szerintem kevésbé praktikus, de értékelés szempontjából ugyanolyan jól használható.

Kérdés: 2011. január 10., 08:30; Megválaszolva: 2011. január 11., 10:55
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Lelet értelmetés
Kardiologia ultrahang
Pulzus érték
Szívprobléma