Szívpanaszok, légszomj

Szeretném egy szakértő véleményét, javaslatát kérni a következő problémához. 31 éves sokat mozgo férfi vagyok, 50 körüli pulzusszámmal. Az utobbi fél évben feltűnően csökkent a munkabírásom, légszomjjal, ijedtséggel járó plussz ütést...kihagyást érzek, főleg erősebb megerőltetéskor, belélegzéskor. Émelygésszerű rossz közérzetem is gyakran előfordul, mintha minden szívverés enyhe légszomjjal járna. Több szakorvos megvizsgált már, de nem mutattak ki komolyabb okot, én mégis ugy érzem, valami nem működik jól. Szeretném megtudni, hogy ennek mi lehet az oka, esetleg lehet-e pszichikai háttere is? Köszönettel

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bene Orsolya válasza szívbetegség témában

Kedves kérdező!

Nem derül ki, pontosan milyen vizsgálatok is történtek. Ha szívbetegség kizárható (nem merül fel koszorúér-betegség - bár ebben az életkorban kisebb az esélye-, billentyűbetegség, szívizomgyengeség) , akkor ezek miatt a bedobbanások miatt nem kell aggódni, jóindulatúak. A pszichés tényezők valóban befolyásolhatják, egyrészt fokozódhat az előfordulásuk, másrészt, minél jobban fél tőlük, annál kellemetlenebbnek érzi őket. Ha nagyon zavaróak, és nagy számban jelentkeznek (ezt 24 órás EKG-val, Holterrel lehet megítélni) , akkor gyógyszeres kezelés megpróbálható, de ennek lehetnek mellékhatásai. Makacs panaszok, nagyon nagy számú ún. extraszisztole esetén katéteres beavatkozás is indokolt lehet. Elsősorban azonban "fejben" kellene megpróbálni rendezni a panaszokat, ill. esetleg Magne B6 szedését lehet megpróbálni.

Kérdés: 2011. január 05., 23:32; Megválaszolva: 2011. január 07., 20:54
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Lelet értelmetés
Kardiologia ultrahang
Pulzus érték
Szívprobléma