Vérnyomás

Kedves Doktornő! Az lenne a kérdésem, hogy én egy 28 éves nem dohányzó nő vagyok, és a vérnyomásom átlagosnak mondható, bár nem túl magas (kb. 100/70 körül van) viszont a pulzusszámom 90-110 között van. Gondolom ez nem túl jó. Mitől lehet, illetve érdemes-e ezt kivizsgáltatnom? Előre is köszönöm válaszát. Üdvözlettel: Eliza

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza magas pulzusszám témában

Tisztelt Eliza!

 

Az Ön korában gyakran találkozunk az átlagosnál magasabb pulzusszámmal élő hölgyekkel, aminek hátterében az ártatlanabb esetekben  a szimpatikus idegrendszer fokozott működése állhat. Természetesen ezt csak akkor lehet kimondani, ha vizsgálatok és részletes anamnézisfelvétel után egyéb háttérbetegségeket  kizártuk (pl. pajzsmirigy túlműködés) .

Kötelező a sziv ultrahangos vizsgálata (a pumpafunkció vizsg., billentyűbetegségek kizárására) ill. 24 órás EKG felhelyezése is szükséges.Ezt követően lehet, ha szükséges, az esetleges terápiát megválasztani.

Javaslom, forduljon kardiológushoz, mivel a magas pulzusszám az újabb kutatások alapján önálló kardiovaszkuláris rizikófaktornak tekintendő!

Tisztelettel:  Dr. Bíró Csaba István kardiológus-belgyógyász, Debrecen

WEBBeteg szakértő
WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2008. június 23., 23:39; Megválaszolva: 2008. június 23., 23:39
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
ST felkapottság
ST felkapottság
Sziv ekg ultrahang covid után
Érdeklődés II.
Érdeklődés