• Mellkasi nyomó jellegű fájdalom kivizsgálása

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Mellkasi nyomó jellegű fájdalom miatt kerültem a kardiológiára, ahol terheléses és nyugalmi helyzetben is elvégezték az EKG vizsgálatot, illetve UH-t. Az eredmények a következők lettek: EKG: Sinusritmus 73/min fr.Balra dev tengely. Norm AV idő és kamrai repol. V1-2rS kompl. V4 átmeneti zóna. Echocardiográphia: Aortagyök:33 mm, aorta bill. szab.aorta Vmax:1,08m/sec, bal pitvar 36 mm, mitriális bill. szab. Bal kamra 53/54 mm, EF:57%, Septum hátsó fala 10-10 mm, RVSP 36 Hgmm e/a: 06/0,63, DT: 228 MSEC, e/a: 014/010 SYST V:011 m/s, TI: I fokú Diagnózis: Teietze sy.,Insuff valv.tricusp. gr.I. A vizsgálattal kapcsolatosan sajnos nem kaptam megfelelő felvilágosítást, így sajnos nem tudom, hogy van e szívbetegségem vagy sem. Teljesen kétségbe estem, amikor a Nebiletet ( napi fél szem), amit felírt orvosom, a betegtájékoztatón olvastam, hogy krónikus szívelégtelenségben szenvedőknek való a gyógyszer. Nem tudom, hogy mitévő legyek ezek után, mert orvosom csak annyit mondott, hogy évente érdemes egy UH vizsgálatot végezni. Kérem tájékoztasson, hogy van e valamilyen baj a szívemmel, és ha igen, akkor mit kell tennem. Segítségét előre is köszönöm. Maradok tisztelettel. C. Józsefné

        WEBBeteg szakértő válasza a szívbetegség témában

        Kedves kérdező! Nyugodjon meg, az EKG és az UH rendben van. Az ultrahangon látható egy pici billentyű-eltérés, nevezetesen a jobb pitvar és kamra közti ún. tricuspidalis billentyű nem zár tökéletesen, egy kicsit visszaenged (4 fokozatú skálán első fokban). Ez nagyon sok embernél így van, nem kell vele foglalkozni. A Tietze szindróma a szegycsont és a bordák találkozásánál levő ízesülés bántalmát jelenti, ez állhat a mellkasi fájdalom hátterében. A Nebilet valóban alkalmazható szívelégtelenségben, de csökkenti a pulzusszámot és a vérnyomást, így szapora pulzus, ritmuszavarok, magas vérnyomás esetén is fel szokták írni. Az UH-s lelet alapján önnek nincs szívelégtelensége, ne aggódjon.


        WEBBeteg szerkesztőség

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010. december 24., 19:19; Megválaszolva: 2010. december 28., 15:10

      • Kérdések és válaszok a témakörben: