• Cardiologia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktorno az elmult napokban voltam electrocardiografian, ismertetnem onnel az eredmenyeit. Tricupsidialis elegtelenseg(remelem Jol irtam) Mitralis elegtelenseg Valmint holterrel voltam monitorizalva 24 oran keresztul aminek az eredmenye sinuzalis trachicardia. Kerem mondja el ez igy egyuttveve mit jelent.Sokszor ebredek arra , hogy fulladok , es ez mindig almomban tortenik es utana kohogok .Az idojaras is nagyon befolyasol nagyon faradok es neha erzek enyhe nyomast a melkasomban, Az orvosok evek ota concort irnak fel nekem , a baj csak annyi vele , hogy nem nagyon hat.Most utoljara is azt mondtak szedjem a concort es sok magneziumot. A vernyomasom is ingadozik az idojarashoz merten , van amikor lemegy 80/60 -ra van amikor 150/90 de erre sem mondanak semmit.Neha az is elofordul ,hogy a homersekletem is lemegy 33-ra olyankor glukozat veszek be,bar ez nagyon ritka Valaszat elore is koszonom Udvozlettel Gabi

        Dr. Bene Orsolya válasza a szívultrahang témában

        Kedves kérdező! A mitralis billentyű a bal pitvar és kamra között, a tricuspidalis a jobb pitvar és kamra között elhelyezkedő szelep. Az elégtelenség arra utal, hogy a billentyűk nem zárnak kellően, valamennyi vért visszaengednek. Ezt egy 4 fokozatú skálán szokták jellemezni, I. a legenyhébb, IV. pedig súlyos elégtelenséget jelent, ez utóbbi esetén műtétre van szükség. Jó lenne tudni, az Ön esetében hányas fokozatot írtak le, mivel egy pl. III. fokú elégtelenség már vezethet fulladásos panaszokhoz. E mellett jó lenne látni az ultrahang többi eredményét is, pl. milyen a kamrafunkció. A Holteren leírt sinustachycardia azt jelenti, hogy a szív összehúzódását irányító elektromos ingerület normális helyről indul ki (a sinuscsomóból), csak gyorsabb a pulzus a normálisnál, ált. 100/perc feletti (a Concor ezt csökkenti). Ennek hátterében számos dolog állhat, pajzsmirigy-betegség, vérszegénység, fertőzés, terhesség, folyadékhiány, szívbetegségek, túlsúly - érdemes lenne a kiváltó oknak is utánajárni. A 150/90 Hgmm-es vérnyomás magas, de jó lenne látni egy ABPM-et (24 órás vérnyomásmérő), esetleg vezethetne vérnyomásnaplót, ez alapján könnyebben megítélhető lenne, kell-e kezelés. A fulladásos panaszok hátterében tüdőgyógyászati ok is állhat, érdemes lenne ezt is kizárni. A megadott adatok alapján ennyit tudok írni, de jó lenne látni a részletesebb leleteket is. A szaporább pulzus, az enyhe mellkasi nyomás betudható lehet egy kisebb billentyűhibának is (úgynevezett mitralis prolapsus esetén gyakran panaszkodnak koszorúér-betegség nélkül is ilyenre a betegek, ez szintén okozhat billentyűelégtelenséget), de az éjszakai fulladás már aggasztóbb, ennek jó lenne a végére járni.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010. december 11., 00:22; Megválaszolva: 2010. december 15., 18:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés