Pulmonalis homograft műtét

A jobb szívfél tágulása miatt az orvosom Pulmonális Homograft műtétet javasol. Szeretnék érdeklőni, pontosan miről van szó, hogyan végzik, mik a kockázatai, mik az életkilátások műtét után illetve nélküle. Az orvosomm azt mondta majd mindent megbeszélünk, de én nagyon szeretném tudni ezeket.Gyermekkoromban Fallott tetralógiával műtöttek, tavaly pedig kamrai tachicardia miatt ICD-t kaptam.Köszönöm a választ!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza Pulmonalis homograft műtét témában

Kedves Kérdező!

Valószínűleg a felajánlott beavatkozás feltétlenül fontos az Ön számára, és nem halasztható sokáig, mivel az ICD beültetés és a kamrai tachikardia arra utalnak, hogy a szív elgyengült és elégtelenül működik. Ahhoz, hogy pontosan milyen műtétet terveznek, ismerni kellene azt is, hogy a szívfejlődési rendellenességet milyen techinával oldották meg. Ennek híján csak valószínűsiteni tudom, hogy az összetett fejlődési rendellenesség megoldását követően kialakuló jobb szívfél elégtelenség a fő ok.

Mivel valószínűleg a jobb szívfélből egy szűkült szakaszon nehezen jut át a vér a tüdőkhöz, a szív jobb fele (a bal fele szintén romolhat) kimerül idővel, ennek tünetei Önnél is kialakutak valószínűleg. A jobb szívfélből a vér lehetőleg akadály nélkül kell eljusson a tüdőbe, mert, ha gyenge a szív, a szűkületen nem képes már átmozgatni a vért. Többféle műtéti technikai eljárás létezik ennek megoldására. Ezek fő lényege az Ön által említett eljárásban az, hogy a jobb kamrából a pulmonális billentyűn már nagyon korlátozott mértékben jut át a vér a tüdőkhöz, ezért egy emberből vagy állatból származó, esetleg speciális anyagból készült csövön át vezetődik a vér a tüdőkhöz, melyekben billentyű van. Az Ön életkilátásait és életminőségét nagymértékben megszabja, hogy megtörténik ez a tervezett műtét vagy nem.

Természetesen a műtét kockázatát és várható eredményességét csak a leletek birtokában lehet értékelni.

Tisztelettel: Dr Palotás Lehel szívsebész

Kérdés: 2008. június 18., 20:48; Megválaszolva: 2008. június 18., 20:48
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Lad stent re-stenosis
Pitvarfibrilláció
Hirtelen szívleállás
Extrasystole vagy ritmuszavar?
Hirtelen szívleállás