• Szívbeteg

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt szakértő! A férjemmel jelenleg külön élünk és neki van ICD-je.Jelent e ez valamilyen veszélyt az 5 éves kisfiamra nézve?Mivel minden 2.hétvégén elviszi(kocsival)és félek ha ő hirtelen rosszul lenne vezetés közben vagy otthon a gyermeknek baja lenne.Aggódom a gyerekem miatt,kérem mielőbbi válaszát.

        Dr. Bene Orsolya válasza a szívbetegség témában

        Kedves kérdező! A válasz nem egyszerű, az is számít, milyen indikációval/javallattal ültették be a készüléket. ICD beültetése történhet ún. elsődleges megelőzésként, amikor az alapbetegség (korábbi infarktus, szívizombetegségek) miatt fokozott a kockázat életveszélyes ritmuszavar kialakulására (de egyáltalán nem biztos, hogy ez bekövetkezik), ill. másodlagos megelőzésként, amikor a betegnek már volt ilyen ritmuszavara. Az sem mellékes, hogy milyen kezelési móddal szünteti meg az ICD ezt a ritmuszavart (magas pulzusszámmal "felülvezérli" a ritmuszavart, vagy sokkot ad le). A sokk a külső defibrillálás energiájának csak a töredékét jelenti, ha a gyerkőc ilyenkor véletlenül az apukájához ér, max. egy kis bizsergést érezhet, ettől nem kellene, hogy baja essék. A vezetés már nem ilyen egyértelmű. A ritmuszavar és az alapbetegség sajátosságaitól, valamint az ICD beállításától, a terápia hatásosságától függően előfordulhat eszméletvesztés, a statisztikák szerint ennek kevesebb, mint 1%-a történik autóvezetés közben. Emiatt nincs teljes eltiltás (csak hivatásos sofőr nem lehet), de az ICD beültetését követően, ha erre korábbi életveszélyes ritmuszavar miatt (vagyis másodlagos megelőzésként) került sor, ált. 6 hónapig nem javasolják a vezetést, utána pedig a klinikumtól függ (volt-e aritmia, történt-e sokkleadás, milyen tünetekkel járt), vezethet-e a továbbiakban a beteg.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010. október 20., 10:53; Megválaszolva: 2010. október 23., 19:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés