• Szívbetegség

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr/nő.Van egy 9 éves kislányom aki 2/6-os systoles szívzörejjel született.Mikor 8 hónapos volt voltam vele a kardiológián megvizsgálták és azt mondták hogy kinövi és csak akkor mennyünk újra ha panaszunk van.A nyáron mondta egy párszor hogy olyan érzése van mintha szorítana a mellkasa ezért én kértem is egy időpontot a kardiológiára.Múlt hónapban voltunk is és azt mondta a doktornő hogy az EKG jó és a 2/6-os zörej most már 1/6-os és ő nem hall semmi kórosat de ha csak érzi a mellkas szorítást akkor kérjek időpontot egy ultrahangra.Tegnap este szúródott bal felől oldalt a melle alatt mikor feküdt előtte nem szaladgált nem ugrált.Ma a testnevelés órán sokat kellet futniuk és azt mondja hogy utána szédült elég sokáig.Persze kérek egy időpontot egy ultrahangra,mivel hogy nagyon aggaszt a dolog ezért szeretném megkérdezni öntől hogy ön mit gondol lehet a gyermekemnek komolyabb szívbetegsége?Eddig a nyárig semmim panaszunk nem volt.Válaszát előre is köszönöm.Judit.

        Dr. Bene Orsolya válasza a szívbetegség témában

        Kedves kérdező! A gyermekkori zörejek hátterében sokszor nem mutatható ki szervi probléma, ilyenkor ártalmatlan, ún. accidentális szívzörejről van szó, ez idővel az esetek nagy részében valóban eltűnik (a 2/6-os, 1/6-os a zörej erősségét, hangosságát jelzik, tehát a zörej halkult). A mellkasi fájdalom gyermekeknél szintén többnyire jóindulatú, nincs mögötte szervi eltérés, az esetek kisebb részében pl. vírusfertőzés, billentyűbetegség, autoimmun betegség, mozgásszervi eltérés okozhatja. Nagy valószínűséggel nincs komoly baj, nem kell aggódni, de a vizsgálat indokolt a zörej és a mellkas panasz miatt is.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010. október 12., 14:05; Megválaszolva: 2010. október 13., 19:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés