• MRI?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő! Aggódó szülőként teszem fel kérdéseimet,röviden!13 éves fiam PFC-vel született,tachykardiás sokk,Botalló vezeték késői elzáródása,többszöri újraélesztés,stb. Azt mondták 3 évesen hogy minden rendben,és mi el is hittük. Aztán 2 hete volt egy eltérő értékű EKG-ja,elmentem Kardiológushoz és a szív ultrahang azt mutatta hogy a szívbillentyűk minimálisan,de nem záródnak,ill.aorta szűkülete van,a felsőhatár-legfelső határ az érték,és még valami "mercedes"jelhez hasonló is van a szívnél:) és itt is van valami eltérés. Nem nyugodtam meg. Nekem az lenne a kérdésem Öntől hogy indokolt lehetne egy szív MRI vagy CT a fiamnál,mert én nagyon aggódom. Ráadásul pár hónapja észrevettük nála hogy fáradékonyabb és terhelésnél nem olyan mint régen. Válaszát megköszönve, Üdvözlettel Lakóné Anita

        Dr. Bene Orsolya válasza a szívbetegség témában

        Kedves Anita! A Mercedes-jel az aortabillentyű formájára utal: a három tasak záródásakor az ultrahangon a Mercedes márkajelzéshez hasonló kép rajzolódik ki. A minimális billentyűelégtelenség miatt általában nem kell aggódni, ez gyakran látható, ritkán van szükség beavatkozásra. Ami aggasztóbb, az az Ön által leírt aortaszűkület - nem derül ki, hogy pontosan mi ennek a mértéke, ill. hogy itt most a billentyűről van szó (ha igen, akkor az ultrahang is jól meg tudja állapítani a szűkület mértékét, valamint azt, hogy kell-e beavatkozás), vagy magán az aortán van ún. coarctatio - itt a pontosabb megítéléshez szükség lehet más képalkotó eljárásra, MR-re vagy CT-re. Lelet nélkül nehéz többet mondani, de mindenképpen érdemes a gondozó kardiológusnál rákérdezni, hogy mi a további teendő.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010. augusztus 27., 09:49; Megválaszolva: 2010. szeptember 03., 14:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés