El lehet távolitani a lerakódást az érrendszerből érsebészeti műtéttel?

Er sebeszeti mutetre javasolt a sziv orvos, mivel az agy fele vezeto aortan (aorta karotida) , nagymenyisegu lerakodast eszlelt (80%) . Szeretnem tudni mibol all ez a mutet, mennyire veszelyes a beavatkozas vagy annak elhanyagolasa es statisztikai adatok alapjan hol vegzik a legsikeresebb muteteket ezen a teruleten? Halas koszonet!

Dr. Bene Orsolya válasza érsebészet témában

Kedves kérdező!

A carotis-szűkület műtéti megoldása nem veszélytelen, hiszen szövődményként stroke is kialakulhat, ezért elvégzése előtt gondos mérlegelésre van szükség. Ilyen fokú szűkület esetén akkor indokolt a műtét a jelenlegi ajánlások szerint, ha nagy a stroke kialakulásának rizikója, illetve az adott ér ellátási területén pl. CT-vel igazolható egy lezajlott agyi infarktus (még ha ennek nyilvánvaló, beteg által észlehető tünete nincs is) , ha netán szívsebészeti műtétet is terveznek, az külön elbírálást igényel. Ezek eldöntéséhez részletes neurológiai vizsgálat szükséges (ultrahang, CT, angiográfia/érfestés) , amit érsebészeti konzultáció követ. Javasolt a műtétet nagy tapasztalattal rendelkező centrumban elvégeztetni, a neurológus valószínűleg tud ajánlani a lakóhelyéhez közel eső intézetet.

Kérdés: 2010. augusztus 16., 00:05 ;Megválaszolva: 2010. augusztus 25., 19:26
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Láb-zsibbadás
Tisztelt Doktor Úr/Nő/! Egy hete jobb lábfej zsibbadás kínoz! Éjszaka szinte kibírhatatlan, erős fájdalommal is jár! Ahogy a lábam vízszintes...
Szívbetegség
Stressz és pitvarfibrilláció
Érfájdalom utáni émelygés...
Ingadozo vernyomas, magas pulzus, edzes...