El lehet távolitani a lerakódást az érrendszerből érsebészeti műtéttel?

Er sebeszeti mutetre javasolt a sziv orvos, mivel az agy fele vezeto aortan (aorta karotida), nagymenyisegu lerakodast eszlelt (80%). Szeretnem tudni mibol all ez a mutet, mennyire veszelyes a beavatkozas vagy annak elhanyagolasa es statisztikai adatok alapjan hol vegzik a legsikeresebb muteteket ezen a teruleten? Halas koszonet!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bene Orsolya válasza a érsebészet témában

Kedves kérdező! A carotis-szűkület műtéti megoldása nem veszélytelen, hiszen szövődményként stroke is kialakulhat, ezért elvégzése előtt gondos mérlegelésre van szükség. Ilyen fokú szűkület esetén akkor indokolt a műtét a jelenlegi ajánlások szerint, ha nagy a stroke kialakulásának rizikója, illetve az adott ér ellátási területén pl. CT-vel igazolható egy lezajlott agyi infarktus (még ha ennek nyilvánvaló, beteg által észlehető tünete nincs is), ha netán szívsebészeti műtétet is terveznek, az külön elbírálást igényel. Ezek eldöntéséhez részletes neurológiai vizsgálat szükséges (ultrahang, CT, angiográfia/érfestés), amit érsebészeti konzultáció követ. Javasolt a műtétet nagy tapasztalattal rendelkező centrumban elvégeztetni, a neurológus valószínűleg tud ajánlani a lakóhelyéhez közel eső intézetet.

Kérdés: 2010. augusztus 16., 00:05; Megválaszolva: 2010. augusztus 25., 19:26
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
éjszakai ritmuszavar
Otthoni Holter EKG kiértékelés
Vízhajtó szedése
erős szívdobogás
Hirtelen szív halál vagy infarktus...