• Szívvritmus zavar

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves doktornő, Bemásoltam alább az egy éve ebben a témában történt levelezésemet. Még mindig tartanak az extra systolék, közben újabb kardiológus is firmálta, hogy nincs organikus háttere pedig "rajtakapta" az extra systole-t. Gondolom a stressz miatt lehet, mert az utóbbi két évben 5 műtétem volt különböző okokból (mandula, arcüreg, lábtörés). Mennyire nyugtathatom meg magamat, hogy ártalmatlanok ezen a zavarok? Úgy érzem jelenleg ördögi körben vagyok: állandóan szorongok emiatt ami rossz hatással van a szívemre. Köszönöm, Üdvözlettel Szivritmus zavar Érkezett:2009-07-24 15:06:54 Tiszetelt doktor úr/doktornő, Szívritmus zavarom van (kihagyásokat érzek), a kardiológus szerint nincs organikus háttere. Főleg akkor jelentkezik amikor pihenni, lazítani kezdek (példaul egy sportolást kovető nap után) vagy néha a sportolás megkezdése utáni közvetlen első leálláskor (amikor a pulzusszám csökkenni kezd). Legtöbbször akkor érzem amikor hátradőlök a székben, vagy enyhén hanyatt fekszem. Közben kiderült, hogy krónikus mandulagyulladásom is van, ki kell venni a mandulámat. Lehet a góctól vagy esetleg stressztől? Mit lenne célszerű tennem, hogy megszűnjön vagy kiderüljön az igazi oka? Válaszát előre is köszönöm. Válasz:2009-07-25 22:28:12 Kedves kérdező! Az ún. extraszisztolék hátterében gyakran nem lehet okot kimutatni, gyakran összefüggenek stresszel, esetleg ionzavarral, de gyulladásos állapotokban is növekedhet a számuk. Lehet, hogy mandulaműtét lesz a megoldás, egyéb esetekben az extrák maguktól is elmúlhatnak, máskor a sport, esetleg Magne B6 szedése szokott jó hatással lenni, de van, hogy tartósan kellemetlen panaszt okoznak (a kardiológus szervi okot kizárt, így a kihagyások nem számítanak rosszindulatúnak). Általában gyógyszeresen nehezen befolyásolhatóak, néha alacsonyabb pulzusszám mellett csökken az előfordulásuk, ilyenkor pulzusscsökkentő, béta-blokkoló lehet jó hatású, máskor viszont pont magasabb szívfrekvenciánál tűnnek el. A műtét után érdemes ismét felmérni az előfordulásukat. Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya

        Dr. Bene Orsolya válasza a ritmuszavar témában

        Kedves kérdező! Ha nincs szervi eltérés, ne aggódjon az extrák miatt. Ezek lehetnek valóban kellemetlenek, és nem is mindig szüntethetők meg, de ha szorong is miattuk, azzal nem tesz jót. Holter-lelettől és panaszoktól függően (a Holteren nagy számú, az összes ütés kb. 20-25%-át kitevő kamrai extrák esetén, melyek egy gócból indulnak ki) szóba jöhet ablációs beavatkozás is, bár ennek sikeraránya sem 100%-os. Mindenesetre én azt tanácsolnám, hogy próbálja elfogadni, hogy nincs szervi baj, és ezek a bedobbanások nem okoznak bajt.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010. augusztus 12., 15:00; Megválaszolva: 2010. augusztus 15., 17:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés