• Szívzűrök

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Úr/Nő! Fél éve egy szívultrahangon derült ki, hogy mitralis prolapsusom van, szeretném megkérdezni, hogy mennyire kell komolyan venni -több cikkben is olvastam,- hogy bizonyos beavatkozások előtt antibiotikumot kell szedni, ha megfázunk akkor is azonnal antibiotikumos kúrába kell fogni? Mi bajom lehet, ha nem eszem antibiotikumot ilyen alkalmakkor? Még olyan kérdésem is lenne, hogy időnként gyengének érzem magam, a végtagjaimban, összeszorul a szívem, ha megmérem a vérnyomásom ilyenkor 65-67 a pulzusom, szédülök. Lehet butaság, hogy így írom le, de ilyenkor úgy érzem, mintha nem működne 100%-osan a szívem. Máskor meg hirtelen bedobogósodik. Ez már valami komolyabb betegség jele, vagy okozhatja a billentyűhiba is? Szíves válaszukat köszönöm.

        Dr. Bene Orsolya válasza a mitralis témában

        Kedves kérdező! A mitralis prolapsus a bal pitvar és kamra közötti billentyű hibáját jelöli - ilyenkor a billentyű szerkezete lazább, az azt tartó ínhúrok sem elég feszesek, így minden szívösszehúzódáskor túlságosan visszacsapódik a billentyű, és nem zár megfelelően. A szerkezeti eltérés, valamint a visszacsorgó vér miatt a billentyűn könnyebben megtapadhatnak a vérbe bekerülő baktériumok, ami szívbelhártya-gyulladáshoz vezethet. Régebben valóban az volt a javaslat, hogy minden olyan beavatkozás előtt, ahol baktérium kerülhet a véráramba (pl. fogászat, urológiai műtétek) antiobiotikumot kell bevenni, azonban ez mára változott, mivel valószínűleg egy-egy ilyen beavatkozás nem okoz nagyobb veszélyt, mint a mindennapos fogmosás (a gyulladt ínyből ilyenkor is bacik kerülhetnek a szívbillentyűre, mégsem szedünk folyamatosan antibiotikumot - annál fontosabb tehát a megfelelő szájhigiénia). A legújabb ajánlás tehát nem javasolja prolapsus esetén a megelőző antibiotikumos kezelést (bár a gyakorlatban inkább az óvatosság a jellemző, és főleg nagyobb visszacsorgás, regurgitáció esetén mégis javasolják), de nátha, megfázás esetén egyáltalán nem szükséges emiatt gyógyszert beszedni. A 60 körüli pulzus nem számít alacsonynak, a mellkasi panaszt, szapora szívdobogást viszont okozhatja a billentyűhiba.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010. június 22., 14:40; Megválaszolva: 2010. június 24., 22:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés