• kardiológia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Bene Doktornő!

        22 éves fiatal fiú feje gyakran fáj, szédül, gyenge. Mellkasa fáj, nehéz. Szíve mintha kihagyna, ezt követően nagyot dobban. Gondozott hypertoniás. Hidegfrontra ingadozik a vérnyomása. A szeme alatt rendszerint fekete, időnként kezei kékes- pirosas- lilás színűek, ekkor hűvösek is.

        Ritmusos szívhangok, bal oldalt parasternális IV. bordaköz mesosyst klick. Nyirkos tenyér.

        EKG: sinus ritmus. Fr: 65/min. kp. állású R tengely. Norm. AV idő, á.z. V3-4 között. Isoel. ST-k, III-ban bifasisos T-k, egyebekben poz.- csúcsos T-k.

        Echocardiographia: 27 mm- es aortagyökben 19 mm-re sep. aorta billentyű. Bal pitvar: 34 mm. Jobb kamra: 20/30 mm. A mitralis billentyk tökörképmozgást végeznek., mellső mitr. vitorla lazább szerkezetű, de rajta prolapsus nem látható.

        Septun 12 mm, hátsó fal 12 mm. Szinkron jól mozognak. EF: 69%. FS: 39%. Mitralis E: 0,9 m/sec. A: 0,63 m/sec. Aorta billentyűn mérhető áramlási sebesség: 01,1 m /sec. AI. nincs. Tricuspidalis billentyűn mérhető áramlási sebesség: 0,8 m/sec. Segmentalis fali mozgászavar nem látható. Számottevő haemodinamikai következménnyel is járó pericardialis fluidum nem látható.

        Ezek az eredmények jelentenek valami kololyabbat?

        Amikor felszalad a vérnyomása vehet be plusz gyógyszert, vagy spontán helyer áll?

        Mitől lehet midez?

         

        Köszönettel: egy aggódó anyuka

         

        WEBBeteg szakértő válasza a szívbetegség témában

        Kedves kérdező! Elnézést a késői válaszért. A szívultrahang, EKG rendben van, nem láthatók rajta hypertoniás szövődmények. A kihagyások (ún. extraszisztolék) elég gyakran fordulnak elő, csak nem mindenki érzi meg őket, teendőt általában nem igényelnek (sport, Magne B6 segíthet), esetleg 24 órás EKG segíthet megerősíteni, hogy ez áll a háttérben. A kezek hidegsége, lilás -vöröses elszíneződése hátterében ún. Raynaud jelenség állhat, autoimmun irányú kivizsgálás jöhet szóba, bár lehet, hogy csak alkati oka van az eltérésnek. A hidegfront sok hypertoniást megvisel. Nem tudom, milyen gyógyszert szed, mekkora dózisban, ezért nem írnám, hogy átmenetileg emeljen az adagon, azonban vérnyomáskiugrások esetén Tensiomin 12,5 vagy 25 mg elrágása, elszopogatása segíthet.



        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-05-25 08:34:14; Megválaszolva: 2010. május 25., 08:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés