• Mellkasi fájdalom

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktor Úr/Nő! 1996 óta vannak melkasi panaszaim. Akkor ráesetem a mellkasomra és azóta idönként fáj a mellkasom, a fájdalom nyomó jellegü, mintha egy súly lenne rajta, légszomj érzés kiséri és nehezen kapok levegöt.Utóbbi idöben torkomban görcsöt érzek, szédülés is elöfordul idönként.Vérnyomásom alacsony.2010.01.30-án panaszaim miatt SBo-n jártam, akut történést kizártak.Fiz.st.Cor:ritmusos szivhangok.Tüdök felett puhasejtes alaplégzés hallható.EKG:sinusritmus.Normális átvezetési idö.ST isoelektromos.Pozitiv T hullámok.R tengely kp.állásban.116/80Hgmm LFenyhe perifériás exspiracios léguti obstrukcio.Gyogyszereim:Helex 2mg, Neo-ferro-folgamma ezek állandok. Elküldtek sziv ultrahangos vizsgálatra. Majd Terh.EKG-ra utána.Jelenleg felirt gyogyszerek: Kálium potlás napi 2gr, (Se-K:3, 8) Sze.Nitromint sl. Vizsgálat:VC:6 NA:140 CL:106 K:3, 8 KN:4, 2 KREA:81 ÖBI:16, 7 GOT:14 GPT:9 LDH:306 CPK:119 TROP.: <0, 02 CPR:2, 5 D-DIMER>0, 5 ÍNR:0, 96 FVS:5, 5 HGB126 HTC:0, 39 THR:244 GCS:4-6-5 SpO2:100% Lsz:19/min Ezek a labor vizsgálatok 2010.jan 30-án történtek.Emellet MRTG-t, valamint EKG-t is csináltak.Ezek mind neativok lettek.Általában a vérnyomásom 90/60. Újabb Kardiológiai (ultrahang) leletem a következő lett. Mitralis billentyű vékony, tükörképmozgást végez. Bal kamra 36, 54 mm (norm. 40-55mm). Septum, hátsó fal 7-7 mm, jól mozog (norm. <12 mm). Aortagyök és billentyű szabályos. Bal pitvar 36 mm (norm. haránt < 40mm, hossz < 50mm,.) Jobb kamra 54 mm (norm. < 26 mm.). Norm Doppler görbék. Diugnózis: I10H0/3 (magasvérnyomás betegség (elsődleges )) Beavatkozások: 3612A (1x1269), 3612D (1x1511) Panaszaim azota is vannak. Kérdésem az lenne, hogy mi okozza ezeket. Köszönöm megtisztelő válaszát! Üdvözlettel: Erzsébet

        WEBBeteg szakértő válasza a mellkasi fájdalom témában

        Kedves kérdező! Mellkasi fájdalmat számos eltérés okozhat. A leírtak alapján komolyan felmerül mozgásszervi ok is, emiatt reumatológiai vizsgálat jön szóba. Pszichés komponens is lehet a háttérben, illetve ún. refluxbetegség (amikor a savas gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe). A legfontosabb természetesen a szív eredet kizárása, azonban a közölt leletek kissé hiányosak, nem írja pl. a terheléses EKG eredményét - ezen kívül izotóp, coronaria CT elvégzése segíthet a diagnózisban. Nem írja, nitromint hatására hogy változik, szűnik-e a panasz. Abban az esetben, ha koszorúér-betegség merül fel, a nitrominten kívül számos egyéb szer adható/adandó a panaszok csökkentésére, illetve szívkatéteres vizsgálatra is szükség lehet - ez függ a rizikófaktoroktól, a vizsgálati eredményektől. A közölt leletekben nagy eltérés nem látható, egyedül talán a tágabb jobb kamra és a légzésfunkciós eltérés emelendő ki, ami miatt tüdőgyógyász felkeresése javasolt, hiszen a fulladásos panaszok hátterében krónikus légzőszervi betegség is állhat.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész Itt kérdezhet

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2010-03-18 11:52:12; Megválaszolva: 2010. március 18., 11:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben: