KÉRDÉS

Tisztel Doktor Nő/Úr!

Én egy 24 éves lány vagyok, aki állandóan nagyon stresszel, ideges minden ok nélkül. (pánikbeteg is) . Az utóbbi időben magasabb volt a vérnyomásom, ami nem tudom, hogy a stressz miatt volt vagy nem,  ezért elmentem kivizsgáltatni. A belgyógyász elküldött több vizsgálatra, cardiológiára is. A cardiológus orvos a vizsgálat végén azt mondta, nem talált olyan problémát, ami a vérnyomás emelkedésre vagy további vizsgálatokra okot adna, egy év múla kontroll. Én meg is nyugodtam, hogy semmi baja a szívemnek, de a belgyógyászom azt mondta, hogy a papíron az áll, hogy az egyik szívbillentyűm nem zár rendesen, de ne idegeskedjek, ez valami veleszületett dolog. Hát ettől nem nyugodtam meg!

A lelet a következő:

ECHO:

Ao. gyök: 24 mm, b.p.plax.: 24mm, ao.bill.sep.: 18mm.

Mitr.bill.mozgása norm., rajta enyhe prolapsus látható.Jobb pitvar és jobb kamra norm. tág. J.k: 29 mm

IVS: 9mm, Dd: 40mm, h.f.: 9mm, Ds: 25mm, EF: 68%

Mitr. beáramlási görbén E/A>1

Ao. V max.: 1m/secAI nincs

Enyhe MI. TI fiziologiás

2D vizsgálattal nyugalomban segmentális falmozgászavar nem látható.

VCI haránt átmérője: 14mm, inspiratios collapsusa megtartott.

Thrombus pericard. folyadékgyülem nem látható

 

Vél: Jó b.k.syst.functio, echomorf. eltérés nem látható.

Jelzett mitr. prol. enyhe regurg.-val.

Spec. card. teendő jelenleg nem szükséges, a beállított béta blockoló kezelés tovább.

Mitr. prol. miatt évente controll.

 

ABPM lelete:

Megtartott diturn. ritm. melett norm. tartományban lévő RR értékek.

EPIKRÍZIS: Dg: Hypertonia nonfix. Sin. tachycardia. Scoliosis.

 

Megköszönném, ha kielemzné nekem ezt a leletet. Veszélyes, romolhat az állapotom, mit jelent az a 68%.

Kiskoromban szívzörej volt, van ehhez köze?

Járhatok aerobikozni?

A concort mondták h szedjem három hónapig, de ha nem veszem be akkor rosszat teszek vele a billentyűmnek? Mert a pulzusom szerintem az állandó stressztől, halálfélelemtől gyors, amire már szedek hangulatjavítót pár napja.

 

 

Köszönöm válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szűcs Miklós válasza mitralis prolapsus témában

Kedves kérdező!

A mitralis prolapsus miatt nem kell aggódni. Ez egy gyakori, többnyire ártalmatlan billentyűhiba, a bal pitvar és kamra közötti billentyű egy kicsit lazább, több-kevesebb vért (az Ön esetében minimális mennyiségűt) visszaenged. Ritkán romolhat is a billentyű állapota, de ez inkább akkor fordul elő, ha már eleve megvastagodottnak írják le a billentyűt, és valamivel nagyobb arányban férfiakra jellemző. Ettől a kis hibától nyugodtan sportolhat. A 68% is teljesen rendben van, ennek az értéknek (ejekciós frakció, EF) 50% felettinek kell normálisan lennie.

A Concor jó hatással lehet mind a billentyűhibához társuló tünetekre (prolapsushoz egyébként is gyakran társul magasabb pulzusszám) , mind a szorongásra, a vérnyomást is csökkenti. Bár nem feltétlenül kell minden kisebb panaszt gyógyszerekkel kezelni, ebben az esetben a Concor szedése kedvező lehet, azonban a pulzusszám, a vérnyomás csökkentésében az életmódbeli tényezőknek (sport, stresszoldás) is nagy szerepe van. Mindamellett fontos, hogy ne betegségként élje meg ezt az eltérést.

Kérdés: 2010. március 08., 15:43; Megválaszolva: 2010. március 08., 15:43
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Mitralis prolapsus jelzett mitralis...
Szívbelhártya gyulladás
Kéthegyű billentyű prolapsusa
Szívbillentyű Hiba
Pszichés problémáim lehetnek?