• KÉRDÉS

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztel Doktor Nő/Úr!

        Én egy 24 éves lány vagyok, aki állandóan nagyon stresszel, ideges minden ok nélkül. (pánikbeteg is). Az utóbbi időben magasabb volt a vérnyomásom, ami nem tudom, hogy a stressz miatt volt vagy nem,  ezért elmentem kivizsgáltatni. A belgyógyász elküldött több vizsgálatra, cardiológiára is. A cardiológus orvos a vizsgálat végén azt mondta, nem talált olyan problémát, ami a vérnyomás emelkedésre vagy további vizsgálatokra okot adna, egy év múla kontroll. Én meg is nyugodtam, hogy semmi baja a szívemnek, de a belgyógyászom azt mondta, hogy a papíron az áll, hogy az egyik szívbillentyűm nem zár rendesen, de ne idegeskedjek, ez valami veleszületett dolog. Hát ettől nem nyugodtam meg!

        A lelet a következő:

        ECHO:

        Ao. gyök:24 mm, b.p.plax.:24mm, ao.bill.sep.:18mm.

        Mitr.bill.mozgása norm., rajta enyhe prolapsus látható.Jobb pitvar és jobb kamra norm. tág. J.k:29 mm

        IVS:9mm, Dd:40mm, h.f.:9mm, Ds:25mm, EF:68%

        Mitr. beáramlási görbén E/A>1

        Ao. V max.: 1m/secAI nincs

        Enyhe MI. TI fiziologiás

        2D vizsgálattal nyugalomban segmentális falmozgászavar nem látható.

        VCI haránt átmérője:14mm, inspiratios collapsusa megtartott.

        Thrombus pericard. folyadékgyülem nem látható

         

        Vél: Jó b.k.syst.functio, echomorf. eltérés nem látható.

        Jelzett mitr. prol. enyhe regurg.-val.

        Spec. card. teendő jelenleg nem szükséges, a beállított béta blockoló kezelés tovább.

        Mitr. prol. miatt évente controll.

         

        ABPM lelete:

        Megtartott diturn. ritm. melett norm. tartományban lévő RR értékek.

        EPIKRÍZIS: Dg: Hypertonia nonfix. Sin. tachycardia. Scoliosis.

         

        Megköszönném, ha kielemzné nekem ezt a leletet. Veszélyes, romolhat az állapotom, mit jelent az a 68%.

        Kiskoromban szívzörej volt, van ehhez köze?

        Járhatok aerobikozni?

        A concort mondták h szedjem három hónapig, de ha nem veszem be akkor rosszat teszek vele a billentyűmnek? Mert a pulzusom szerintem az állandó stressztől, halálfélelemtől gyors, amire már szedek hangulatjavítót pár napja.

         

         

        Köszönöm válaszát!

        WEBBeteg szakértő válasza a mitralis prolapsus témában

        Kedves kérdező! A mitralis prolapsus miatt nem kell aggódni. Ez egy gyakori, többnyire ártalmatlan billentyűhiba, a bal pitvar és kamra közötti billentyű egy kicsit lazább, több-kevesebb vért (az Ön esetében minimális mennyiségűt) visszaenged. Ritkán romolhat is a billentyű állapota, de ez inkább akkor fordul elő, ha már eleve megvastagodottnak írják le a billentyűt, és valamivel nagyobb arányban férfiakra jellemző. Ettől a kis hibától nyugodtan sportolhat. A 68% is teljesen rendben van, ennek az értéknek (ejekciós frakció, EF) 50% felettinek kell normálisan lennie. A Concor jó hatással lehet mind a billentyűhibához társuló tünetekre (prolapsushoz egyébként is gyakran társul magasabb pulzusszám), mind a szorongásra, a vérnyomást is csökkenti. Bár nem feltétlenül kell minden kisebb panaszt gyógyszerekkel kezelni, ebben az esetben a Concor szedése kedvező lehet, azonban a pulzusszám, a vérnyomás csökkentésében az életmódbeli tényezőknek (sport, stresszoldás) is nagy szerepe van. Mindamellett fontos, hogy ne betegségként élje meg ezt az eltérést.


        Dr. Szűcs Miklós
        urológus-andrológus Itt kérdezhet

        Dr. Szűcs Miklós
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-03-08 15:43:36; Megválaszolva: 2010. március 08., 15:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben: