• Meszesedés mérése

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Az érelmeszesedés fokát lehet-e objektíven mérni? Egy nagyon hatásúnak ígért szert kezdenék szedni. Előtte azonban szeretném megnézetni, megmérni, mennyire vagyok elmeszesedve. Természetesen néhány hónap múlva is végeztetnék kontroll méréseket a szer hatásának igazolására. Mi ennek a legmegbízhatóbb módja? B.

        WEBBeteg szakértő válasza a érelmeszesedés témában

        Kedves B.! Érdemes lenne a szer forgalmazóját is megkérdezni, ők mi alapján tartják jó hatásúnak a szert, milyen vizsgálatokat végeztek (ill. hogyan hat maga a szer). Klinikai vizsgálatokban többféle módszert is alkalmaznak, a költségesebb éren belüli ultrahangtól (IVUS) az érfestésen át az ultrahangos és oszcillometriás módszerekig. A boka-kar index, a nyaki erek ultrahangos vizsgálata (plakk jelenléte, intima-media vastagság) talán a rutinban leginkább elérhető módszerek.


        Kérdés: 2010-03-04 19:04:45; Megválaszolva: 2010. március 04., 19:04

      • Kérdések és válaszok a témakörben: