• hidegláb

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        84 éves, krónikus hypotenziós Édesanyám 3 hete éjjel jéghidegnek érzi a két alsó lábszárát, pedig a bőre meleg. Napközben annyira kihagy egy-egy szívverése, hogy a vérnyomásmérő sokszor meg sem méri a pulzusát. Van összefüggés a két tünet között és mit lehetne tenni? Másképp nem beteges és jól tarja magát. Válaszát előre is megköszönve, tisztelettel: Nagy Ágnes

        WEBBeteg szakértő válasza a keringési zavar témában

        Kedves Ágnes! A fázós láb hátterében keringési probléma állhat, de ez nem feltétlenül függ össze a rendszertelen szívveréssel, esetleg keringésjavító szer felírása segíthet a panaszon. A háziorvost azonban a szabálytalan pulzus miatt is érdemes felkeresni, lehet, hogy csak gyakoribb "melléütések", ún. extraszisztolék okozzák a panaszt, de előfordulhat pitvarfibrillációs ritmuszavar is, mely a komolyabb szövődmények megelőzése érdekében kezelést igényel (vérhígító, esetleg pulzuscsökkentő, ritmusszabályzó szer adására lehet szükség). Ezt akár már egy sima EKG-val meg lehet állapítani, illetve 24 órás EKG felhelyezése jön szóba. Javasolt a háziorvos felkeresése, aki szükség esetén a megfelelő szakrendelésre irányítja majd édesanyját.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk Itt kérdezhet

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2010-02-19 12:33:41; Megválaszolva: 2010. február 19., 12:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben: