• Szív- vagy pánikbetegség?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Webdoktor!

        24 éves fió vagyok, a problémám igazából nem mostani keletű. Már évekkel ezelőtt tapasztaltam apró ritmuszavaraokat. Kb. 4 éve volt egy esetem hogy fociztam öcsémmel és egyik pillanatról a másikra nagyon felszökött a pulzusom, azt hittem szívrohamom van (naponta két kávét ittam abban az időben). Pár perc múlva elmúlt, nem tulajdonítottam neki jelentőséget később. Viszont tavaly nyáron volt egy újabb "rohamom" amit azóta sem hevertem ki. Munkahelyen tört rám a 2. munkanapomon munkába álláskor. Ismét heves szívverésem volt, ritmuszavarokkal, de nem akart abba maradni. Kikéredzkedtem a levegőre hogy hátha jobb lesz, de ott sem akart elmúlni, sőt, a karjaim és a tarkóm elkezdett zsibbadni. Ezek szívroham tünetei (is? ) ha jól tudom. Be akartam menni szólni valakinek hogy hívjanak mentőt mert azt hittem végem van, de annyira elkezdtem szédülni hogy nem bírtam volna bemenni az ajtón, inkább visszaültem a padra és elfeküdtem. akkor már elég régóta kint voltam úgy 15 perce és kijöttek utánam, akkor hívtak mentőt nekem. úgy 15-20 perc volt mire a mentők kiértek és addigra már a tüneteim nagyjából el is múltak, enyhe kábaság és erősen reszkettem az egész testemmel. Bevittek az ügyeletre, az ügyeletes megmérte a vérnyomásom és meghallgatta a szívem, semmi rendelleneset nem vett észre, azt mondták pánikbeteg vagyok, felírtak Frontin-t. Másnap a háziorvosom csinált EKG-t és annyit mondott hogy olyan képet mutat mintha dohányoznék (itthon rajtam kívül mindenki dohányzik évek óta szóval erős passzív dohányosnak számítok). Ő is azt mondta hogy pánikbeteg vagyok és felírt még Betaloc 50mg-t a magas pulzusomra. Kiváltottam a gyógyszert de nem szedem mert azt hittem nem lesz rá szükségem.

        Viszont azóta is szoktak olyan dolgok történni amik aggasztanak:

        Elég sokszor van ritmuszavarom, naponta több is, a pulzusom főleg olyankor nagyon magasra vált, azt vettem észre hogy étkezés után kezdődik többnyire, és néha szúró fájdalmat is érzek a szívem tájékán. Egyre több alkalommal fordul elő hogy nem tudok este elaludni mert mikor elaludnék mindig arra eszmélek hogy zihálok, légszomjam van és ver a szívem. A magas pulzuszámtól ilyen szorító érzés is szokott kísérteni a szívtájékon.

        Egyre jobban aggasztanak ezek a dolgok, kezdek attól félni hogy valami szívbetegségem van. Mit tudna tanácsolni?

        Válaszát előre is köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a ritmuszavar témában

        Kedves Kérdező!

        A panaszai alapján felmerül szívbetegség, ezen belül ritmuszvara és pszichés ok lehetősége is, sőt azt is elképzelhetőnek tartom, hogy a kettő együtt is jelen van. Azt tanácsolom, hogy kérjen a háziorvosától beutalót a kardiológiára, ez most az elsődleges. Olyan helyzetben kelleme az EKG-t készíteni, mikor épp ritmuszavar van, erre már van lehetőség akár otthonából is transztelefonos EKG-val. Ha elkészültek a kardiológiai vizsgálatok, érdemes pszichológus segtíségét is kérnie.


        Kérdés: 2010-02-08 20:52:10; Megválaszolva: 2010. február 08., 20:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő ! Kb. 2-3 hete kezdődtek panaszaim. Extrém fáradékonyság, alacsony pulzus (50-55) , gyengeség, dekoncentráltság, köhögési inger, kisebb fizikai terhelésre fokozódó légszomj. Vérnyomásom általában 100/70 körüli. Lázam...
        Kedves doktornő/doktor úr! Semmi szívpanaszom nem volt eddig, habár a családban örökletes a cukorbetegség például, de engem eddig nem érintett. A párommal való legutóbbi szeretkezésünk közben úgy éreztem félrever a szívem, és nagyon...
        Tisztelt Doktornő! Kb. fél éve gyakoribb extra ütéseket, és időnként mellkasi fájdalmat érzek. Múlt hónapban történt egy kardiológiai vizsgálat (szív uh. negatív; ekg: inkomplett JTSZB, jelzett ST depresszió; 24 órás Holter EKG: kamrai...