• Szív vagy valami más?

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Üdvözlöm!

        15 éves vagyok és nagyon sűrűn bedobogósodik a szívem. Ez nálam azt jelenti, h. 1 perc alatt 200 körüli értéket ver és aztán hirtelen egyik pillanatról a másikra visszaáll. Elötte enyhe fulladást és szédülést érzek. Volt h. elsötétült elöttem minden és nem emlékszem semmire, de ezek a tünetek nem tartanak 1 percig se. Néha a látásom is olyan mintha álmodnék, nem tudom máskélnt megfogalmazni. Voltam kardiológusnál, de a holter csak azt mutatta ki, h. naponta legalább 4-5-ször 180 körüli a pulzus szám, de a nagy bedobogósodást még nem sikerült bemérni. Olyankor szabadszemmel is látható ahogyan a szívem dobog és nagyon ilyesztő! Az orvosom szerint jó helyen képződik a dobogás így nem mondhatja azt, h. ritmus zavarom lenne. Nem is írt fel gyógyszert csak vérnyomás csökkentőt. Azt már 2 hónapja szedem, de nem ér semmit. Az lenne a kérdésem, ha a szívemnek nincs baja akkor okozhatja-e valami vérkeringési probléma, mert a nyakcsigolyámnál van valami eltérés amire gallért kell viselnem, és az is érdekelne, h. esetleg vérrög vagy valami okozhat-e ilyen tüneteket. Mert a nagypapám 1 hónapja tüdőembóliában halt meg amit vérrög okozott és nem tudom, h. örökölhető-e. A pajzsmirigyműködésemet is ellenörizték, koleszterint mindent és teljesen jó volt. Az orvos szerint a hormonok és az iskolai stressz okozza. De amikor nézek a tv-ben egy vígjátékot és nagyon nevetek akkor is elöfordult már a nagy bedobogosodás. Nem tudom, h. most mi legyen az orvos nem küld tovább, mert szerinte kinövöm és addig? Várom válaszát és a segítség! Köszönöm. Beatrix

        WEBBeteg szakértő válasza a ritmuszavar témában

        Kedves Beatrix! Sajnos addig, amíg nem sikerül ezt a bizonyos ritmuszavart rögzíteni, nehéz továbblépni. Jó lenne tudni, a Holter során voltak-e hasonló panaszok, vagy maga a 180/perces sinustachycardia (vagyis a "jó helyen képződött dobogás") tünetmentes maradt - előbbi esetben megvan a szívdobogásérzés oka. Fiatal lányoknál gyakran előfordul, hogy magasabb a pulzus, akár kis terhelésre is nagyot nő a pulzusszám, ezen pl. sportolás segíthet, illetve pulzucsökkentő gyógyszerek, pl. Betaloc, Concor jönnek szóba (feltételezem, ilyen jellegű szert kapott, nem a vérnyomáscsökkentés volt a cél). Ha jól értem, az egyéb, háttérben feltételezhető eltérések (pajzsmirigy-túlműködés, vérszegénység) kizárásra kerültek. A nyakcsigolya-rendellenességnek és a nagypapa tüdőembóliájának ehhez nincs köze. A panasz jellege alapján (hirtelen indul, hirtelen szűnik) felmerül egyéb ritmuszavar is, de ha ez a panasz nem mindennapos, Holterrel elég nehéz rögzíteni. Ez nem feltétlenül jár szervi eltéréssel (a nyugalmi EKG, az ultrahang normális), egyfajta elektromos rövidzárlat okozhatja. Esemény Holter, transztelefonos EKG jön szóba (hosszabb ideig rögzítenek, csak kevesebb helyen elérhetőek), ezek függvényében elektrofiziológiai konzultáció lehet a következő lépés (pl. Budapesten, Debrecenben, Szegeden), elképzelhető, hogy egy katéteres beavatkozással véglegesen megszüntethető a probléma.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-02-08 13:09:51; Megválaszolva: 2010. február 08., 13:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben: