• Mit mivel?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

                                        Kedves Orsolya!

        Iden toltom a 48.-at

        3 evvel ezelott  rosszullet jott ram, az a nemtudom milyen erzesu.

        Akkor a meg mukodo Szabolcs utcai korhazban kotottem ki, ahol meg aznap kateteres ertagitast csinaltak nalam.

        Problemat nem talaltak, masnap haza is engedtek.

        A gyogyszereket azota is szedem, NORMODIPINE-t, ATORIS-t, LIPANOR-t.

        Verzsir nalam evek ota magas, /mult honapban2.72/de ki tud ellenalni a kocsonyanak stb.

        Kozerzetem nem rossz, minden mukodik, de az orvosom, sot a multkoriban helyettesito orvos is azt kerdezte, hogy tenyleg nincs problemam, mert ugyanis a 3 fele gyogyszer egyuttes szedese nem igazan jo.

         Itt kernem az on tanacsat, hogy most mi tevo legyek?

        Szedjem tovabbra is, vagy jobb lenne leallni veluk?

        Kerem adjon tanacsot!

        Nagyon szepen koszonom.

        Tisztelettel Farkas Zoltan Hatvan

        WEBBeteg szakértő válasza a mellkasi panasz témában

        Kedves Zoltán! Ideje lenne átgondolni ezt a kocsonya-dolgot, elvégre az egészségéről, az életéről van szó! Az Atoris+Lipanor kombináció annyiban nem szerencsés, hogy a két szer együttes használatakor fokozottan észlelhetők mellékhatások (pl. izomfájdalom, májenzim-emelkedés), de ha nem sikerül egy gyógyszerrel elérni a megfelelő lipidszintet, alkalmazhatók együtt - rendszeres laborkontroll mellett. Nem írja, a 2, 72-es érték az LDL-re vagy a trigliceridre utal, jó lenne az összes lipidértéket együtt látni, ezek függvényében jön szóba esetleg gyógyszerváltás (az Atoris nagyobb mértékben a koleszterin-, a Lipanor inkább a trigliceridszintet csökkenti). Az életmódbeli változtatás (zsíros és kalóriadús ételek kerülése, dohányzás elhagyása, rendszeres testmozgás) azért is fontos, mert elképzelhető, hogy ezzel együtt elhagyható lenne valamelyik vérzsírcsökkentő szer. Emellett hiányolom a gyógyszerei közül a vérhígítót (Aspirin vagy Plavix), ha tényleg történt tágítás - bár nem teljesen egyértelmű a leírása, hogy végül találtak-e eltérést vagy sem. Ha nem igazolódott koszorúér-szűkület, jó volt a kamrafunkció, akkor vérnyomáscsökkentésre a Normodipine megfelelő szer (amennyiben a mért értékek is normál tartományban vannak). A gyógyszerváltoztatást leginkább a laboroktól tenném függővé (lipidek, májenzimek, CK, vesefunkció), a beállításban háziorvosa, illetve lipidológus szakember segíthet, de Ön is sokat tehet a célérték eléréséért.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-02-02 18:00:01; Megválaszolva: 2010. február 02., 18:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben: