Mitrális insuffucuencia és prolapsus

Tisztelt Kardiológus Doktor/Doktornő!

Pár napja jártam kardiológián EKG-n és UH vizsgálaton, magas vérnyomás lehetősége miatt lettem beutalva.

Leletem alapján 1.fokú insufficienciám (enyhe) és mitrális prolapsusom van, ami pansystolés az első vitorlán. Az összefoglaló vélemyényben ez szerepel: nem betegség értékű elváltozás.Kóros struktúrájú és kóros mozgású billentyűk.Kóros irányú, sebességű áramlások mérhetőek.Jövőhéten megyek egy 24 órás cardiotensre és ezután döntik el, kell e gyógyszert szednem rá. (5mg.nebivolol)

Arra szeretném kérni, hogy írja meg nekem mit is jelentenek ezek, mert az orvos nem fejtette ki nekem, és megijedtem kicsit.Nem tudom pontosan mi a bajom és mit kell tennem a jövőben, kell e oda figyelnem valamire. Mennyire fordulhat ez rosszabbra?

Előre is nagyon köszönöm válaszát!

gerieni

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Csuth Ágnes válasza mitralis prolapsus témában

Kedves kérdező!

Az ultrahangon leírt billentyűhiba elég gyakori és többnyire ártalmatlan eltérés. A prolapsus tulajdonképpen azt jelenti, hogy a bal pitvar és kamra közötti szelepként működő billentyű szerkezete lazább, emiatt minden kamraösszehúzódáskor egy kicsit jobban visszacsapódik a pitvar felé a kelleténél (beboltosul, prolabál) , aminek következtében nem is mindig zár tökéletesen (ezt jelenti az insufficiencia, ami egy 4-es skálán az Ön esetében I. fokot jelent) . Nagyon ritkán a billentyűelégtelenség romolhat, és esetleg műtét válhat szükségessé, de ennek kicsi a valószínűsége, mindenesetre érdemes időnként ultrahangos kontrollra menni. Összességében azonban nem kell aggódni az elváltozás miatt, nincs szükség életmódbeli változtatásra (esetleg a nagyobb vérnyomásemelkedést okozó, statikus jellegű sportok kerülendők, mint pl. a súlyzózás) .

Kérdés: 2009. november 30., 08:43; Megválaszolva: 2009. november 30., 08:43
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Mitralis prolapsus jelzett mitralis...
Szívbelhártya gyulladás
Kéthegyű billentyű prolapsusa
Szívbillentyű Hiba
Pszichés problémáim lehetnek?