szívelégtelenség

Tisztelt Doktornő!

Édesapámon 2006-ban pitvarlebegés miatt elektromos cardioversiot végeztek, beállították a gyógyszereit, amit 1 évig gond nélkül szedett. Utánna sajnos abba hagyta és erősen italozni kezdett.

2008 novemberében nehézlégzése jelentkezett, ezért a Korányiban kivizsgálták de nem találtak nála semmit. Ezt követően a Szent Ferenc kórházba kivizsgálták és ugyanazt a betegséget /pitvarlebegés, dilatatív cardiomyopathia, szívelégtelenség/ diagnosztizálták! Cordaron telítés után újjabb cardioversiot terveztek! A cordaron mellett álmatlanság, izgatottság, fáradékonyság lépett fel, ezért a gyógyszert leállították! A pitvarlebegés ablatioját /ez mit jelent, ha megtudná írni azt megköszöném/ és coronarographiát terveznek!

A coronagraphiát ma megcsinálták és negatív lett, a keringése rendben van. Az ottani orvos nem sok jóval biztatott, azt mondta, hogy nagyon oda van a szíve.

Állandóan makacs száraz köhögés kínozza, már annyira köhög, hogy lila az egész arca is! Állandó légszomja van, és van, hogy napokig /3-4 nap/ nem tud aludni, ha alszik is egy kicsit rémálmai vannak! Erőtlen még a toalettre is nehézkesen jut el!

Időpontunk sajnos még nincsen a pitvarlebegés ablatiojára, de azt mondták, hogy kb. 1 hónap a várakozási idő!

Az lenne a kérdésem, hogy nem lehetne-e ezen a köhögésen,   álmatlanságon és erőtlenségen javítani valahogy? Illetve, hogy gyógyszerekkel vagy valamilyen úton-módon megtudják-e erősíteni a szívét? Egyálltalán mennyire vészes ez a helyzet, mert így látva, aggódunk hogy nagyon, de nagyon távol van az az 1 hónap!

Mielöbbi válaszát várva

Üdvözlettel Móni

 

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Csuth Ágnes válasza szívelégtelenség témában

Kedves kérdező!

Sajnos a köhögés, gyengeség a szívelégtelenség velejárói, a nagy mennyiségű alkoholfogyasztás ilyen állapotokban kifejezetten rossz hatású. A szívelégtelenségnek számos kezelési lehetősége van, ezek néha átmeneti, máskor tartósabb javulást hoznak létre, bizonyos esetekben csak a szívátültetés segít (amiből hazánkban egyelőre igen keveset végeznek) .

Maga a pitvarlebegés (flattern) is jelentősen ronthatja a kamrafunkciót és a tüneteket, főleg, ha magas pulzusszámmal jár. Az abláció során egy katétert vezetnek a szív (pontosabban a jobb pitvar) üregébe, és a katéteren keresztül, radiofrekvenciás áram leadásával "elégetik" a ritmuszavarért felelős területet. A beavatkozás sikeraránya elég jó, a sinusritmus helyreálltával a szív funkciója javulhat.

Szívelégtelen betegeknél nagy jelentősége van a gyógyszeres kezelés megfelelő beállításának. Ezen kívül bizonyos centrumokban (pl. Budapesten a GOKI-ban vagy a SOTE Kardiológiai Központjában) lehetőség van speciális infúziós (levosimendan) kezelésre, illetve a kamrafunkciót javító pacemaker beültetésére.Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya

Kérdés: 2009. október 03., 10:23; Megválaszolva: 2009. október 03., 10:23
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
ST felkapottság
Bal kamra hipertrófia
Holter ekg
ST felkapottság
Sziv ekg ultrahang covid után