Laborlelet, Syncumar, trombózis

1995-ben volt először mélyvénás trombózisom, akkor a vér megfelelő "felhígulásával" abba is hagyatták velem a Syncumar szedését, kontrollra sem kellett mennem.

2006-ban újra trombózisom lett, bár nem olyan erős fájdalmakkal járt, nem volt még nagy mértékben eltömődve a véna. Azóta rendszeresen szedem a Syncumart, rendszeres vérvétel-kontrollal. Most pár hónapja viszont egyre rosszabbak az eredményeim. fél éve álló fizikai munkát végzek, nincs lehetőségem leülni csak percekre, amit ülök, azt is figyelik, merthogy addig sem dolgozom.....Dohányzok, de azt ezelőtt is tettem, most inkább kevesebbet, mint többet. A háziorvosom meglátta hogy dohányzom, azóta arra összpontosít-biztos amiatt rosszak az eredmények (INR 1.62) .

Tavaly fogytam 30 kg-ot. Nemsok étvégyam van, napközben nem eszek, (ezelőtt sem ettem) csakk amikor hazajövök. Tudom, nem jó, de nem is vagyok éhes.

Mégis azon lovagolok, miért kell a dohányzásra fogni, ha elvileg azzal az elszívott mennyiséggel korábban már jók voltak az INR eredményeim?

A másik kérdésemre, szerepel-e a laborleletemen az, hogy öröklött tényező-e a véralvadás nálam, elkészítettem a laborleletemről egy táblázatot, pontosan beleírva az eredményeket, beszkennelni nem tudtam jó minőségben.

Köszönettel: Dné

 

Megnevezés

Érték

M.e

Megj.

Eltérés

Referencia értékek

reptiláz idő meghatározása

13

sec

Kontrol: 16, 4mp

!

---

---

Kardiolipin AAT meghatározás IGG

2, 2

U/ml

 

 

0, 0

8, 0

Kardiolipin meghatározás IGM

1, 7

U/ml

 

 

0, 0

8, 0

Prothrombin

 

Prothrombin, idő

12, 4

Sec

 

 

---

---

Prothrombin %

116

%

 

 

70

120

INR

0, 91

Arányszám

 

 

0, 90

1, 20

Aktivált parciális thromboplasztin idő

 

Aktivált parciális thromboplasztin idő (kontroll)

32, 4

Sec

 

 

---

---

Aktivált parciális thromboplasztin idő (beteg)

35, 5

Sec

 

 

27, 00

37, 00

Aktivált parciális thromboplasztin idő ráta)

1, 1

 

 

 

---

---

Thrombin idő

 

Thrombin idő (kontroll)

17, 00

Sec

 

 

14, 00

22, 00

Thrombin idő (beteg)

19, 9

Sec

 

 

14, 00

22, 00

Thrombin idő (ráta)

1, 1

 

 

 

---

---

Fibrinogén meghatározása

 

Fibrinogén, idő

13, 2

Sec

 

 

---

---

Fibrinogén, koncentráció

4, 0

g/l

 

+

2, 0

4, 0

Antitrombin-III aktivitás meghatározása (funkciós)

109

%

 

 

80

120

Antitrombin-III aktivitás meghatározása

 

Lupus antikoaguláns szűrőteszt

negatív

%

PTTR-LA: 39, 4mp Kontroll PTT-LA: 35, 8mp

!

---

---

Protein S aktivitás meghatározása

59 (ismételt 2 hét múlva: 73)

%

 

 

65

140

Protein C aktivitás meghatározása

137 (ismételt 2 hét múlva: 210)

%

 

 

70

130

VIII alvadási faktor aktivitásának meghatározása

161

%

 

+

0

120

Plazminogén aktivitás

96

%

 

 

80

120

APC rezisztencia funkcionális teszt

Negatív

 

 

 

 

 

Homocisztein meghatározás

13

Umol/l

 

 

5

15


Dr. Szamosi Szilvia válasza mélyvénás trombózis témában

Tisztelt Érdeklődő!

Az Ön által elküldött laboreredmények alapján veleszületett véralvadási rendellenesség nem állapítható meg (a protein C és protein S eredmények a Syncumar szedése miatt ingadoznak) .

A mélyvénás trombózis azonban nem csak veleszületett, hanem szerzett vagy környezeti tényezők miatt is kialakulhat. A dohányzás például az érfal sejtjeit károsítja, így könnyebben alakul ki vérrög! (Tudomásom szerint az INR viszont nem függ a dohányzástól) . Rizikónak számít a túlsúly és a kevés mozgással járó életmód is. Ha azt akarjuk, hogy a Syncumar megfelelő mértékben "hígítsa" a vért, az INR értéknek 2 és 3 között kell lennie, így kell a gyógyszer dózisát beállítani. Az INR értéket számos táplálkozási és gyógyszerszedési tényező is befolyásolja - ennek ismertetésére terjedelmi okok miatt nem vállalkoznék, inkább "kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! "Üdvözlettel: Dr. Váróczy László hematológus, egyetemi adjunktus

Kérdés: 2009. augusztus 14., 22:35; Megválaszolva: 2009. augusztus 14., 22:35
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Mélyvénás thrombosis
Egy héttel ezelőtt, felállást követően, rossz mozdulat nélkül az Achilles ín és a külboka között éles, görcsös fájdalmam volt, 5 napig nem...
Mi lehet?
Kedves Doktor Nő/Úr! 24 éves nő vagyok. Kb 1, 5 hónapja kaptam egy mélyvénás trombózist. Az orvosok szerint a fogamzásgátlótól. Mivel...
Mélyvénás trombózis
Mélyvénás trombózis után a mai napon engedtek el a kórházból. Orvossal nem sikerült találkoznom. Kérdésem az lenne, hogy mi a teendőm a...
Mélyvénás trombózis gyógyulása
Kedves Weborvos! Kérem szíves segítségét ultrahangos leletem értelmezésében. Egy hónappal ezelőtt (03.30.-án) ultrahang vizsgálattal a jobb...
Mélyvénás trombózis
Tisztelt Doktorúr/Doktornő! Tavaly augusztusban kaptam egy mélyvénás trombózist, amire azóta Syncumar tablettát szedek! A trombozis kialakulását...