Kardiológia- segítség

Tisztelt Doktornő! Nem igazán értem a következő eredményeket. Tudna nekem segíteni ezek tisztázásában? Nagyon köszönöm. Tisztelettel: I. Status: Szívhangok minden ponton 1/6-os syst. Zörej hallható. Bpst III-ban mesosyst. EKG: sinus ritmus. Fr. 68. kp. tengelyállás. Norm. AV idő, á.z.V3-ban. Nem specifikus repol. zavar. PQ: 160 msec, QRS: 74msec. TV 1-2 lapos-neg. TV 3_6 lapos poz. á.z. V 3-4 között. Echocardiographia: I. fokú MI. Terheléses szívizom scintigrapia során reverzibilis anterior és anterolat. hyperfusio. igazolódott. Coronarographia történt, LAD-on észleltek 40%-os szűkületet. További konz. terápia jav.

WEBBeteg szakértő válasza EKG témában

Kedves kérdező!

Az EKG-n és az ultrahangon nincs különösebb eltérés, bár ez utóbbi leletéből csak az MI-t írta le, jó lett volna látni a kamrafunkciót (EF-t) és a falmozgásokat is. Az MI a mitralis billentyűn egy minimális visszacsorgást jelent, nincs vele teendő. Feltételezem, mellkasi fájdalmak miatt vizsgálták. Az izotópos vizsgálat (scintigraphia) során keringészavarra utaló eltéréseket észleltek (a hypoperfusio arra utal, hogy az adott terület nem kap elég vért, a reverzibilitás pedig arra, hogy nyugalomban, vagyis a terhelést provokáló gyógyszer hatása nélkül, helyreáll a keringés - vagyis az adott területet ellátó ér még nem záródott el) . Emiatt történt egy koszorúérfestés, ami az egyik nagyobb koszorúéren 40%-os szűkületet igazolt. Ez nem olyan fokú szűkület, ami tágítást tenne indokolttá (a tágítás sem veszélytelen, a beültetett stentnek is lehetnek szövődményei, ez a szűkület pedig nem olyan mértékű, hogy jelentős keringészavart okozzon,   a tágítástól nem feltétlenül várható állapotbeli javulás) , tehát a panaszok enyhítésére, az érelmeszesedés folyamatának lassítására kezelőorvosa egyelőre további gyógyszeres (azaz konzervatív) kezelést  javasolt.Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya

Kérdés: 2009. augusztus 05., 11:02; Megválaszolva: 2009. augusztus 05., 11:02
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
EKG felvétel
Tisztelt Doktornő! A csatolt felvételen látható valami baj? Mi az a j pont emelkedés? Valahol azt olvastam hogy hirtelen szívhalál lehet a vége.
EKG értékelés kérdés (emelt J...
Tisztelt Doktornő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a csatolt nyugalmi EKG felvétel rendben van-e, vagy lát valami rendellenességet benne? (A...
Kiértékelés
Tisztelt Doktornő! EKG eredményemmel kapcsolatban kérdezem, mit jelent az alábbi: 77/min prog SR, balra du. R tengely normátvezetés, V 3-6-ig jelzett ST...
Ekg felvétel
Üdvözlöm! Lányomnak többször is készítettúnk iphone watch karórával ekgt, mert sokat szédül, fáradékony. (voltunk háziorvosnál, vitaminokat...
Ekg eredmény
HR: 99 Pd: 94 ms PQ: 130ms QRS: 98ms QT: 362MS QTCB: 464ms ST: 92ms TD: 172ms P ax: 30 QRS ax: 48 T ax34 QRS-T ax (3D) 17