echocardiographia lelet

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Vírusos betegségem után jelentkezett szédülés és fáradékonyság. A szédülésre az otoneurológián Nootropilt és Betarevint írtak fel, amit szedek is 2 hete. A fáradékonyság miatt voltam kardiológián, kérem írja le a véleményét az alábbi eredményekről!
"Az aorta billentyű 3 tasakos. A. asc. 29mm. A bal pitvar 32x52mm. A mitralis bill. vékony, tükörképmozgást végez. JK.: 37mm. A bal kamra 31/48 mm. A septum és a hátsófal 9 mm. Segmentalis falmozgászavar nincs. Jó systolés bal kamra funkció. EF: 59%. E/A: 1/0, 6, DT: 180 msec. E/Em: 6. PI I. Pulm. közöstörzs 19mm. Egyebekben norm. dopplerek. A septumok folytonossága megtartott. Az ao. desc-ben szignif. grad. nem mérhető. Az ao. ív belátható szakasza ép. Pf. nincs. EKG: S.r., 75/min, jobb tengelyállás, norm. átvezetési idők, norm. kamrai repol. Pulzoxymetria: SpO2: 98%. Vélemény: Kard. comp. szív UH-on jobbszívfél kissé tágabb, de TTE-vel ASD nem vizuálható. 3 hónap múlva kontroll jav., eredménytől függően TEE szükségességéről döntünk. Átmenetileg napi 2x1 Magne B6 szedése jav."

2 hónapja volt mandulaműtétem, mert havonta beteg voltam és ki kellett venni. Csak azért írtam le, mert sok embertől hallottam, hogy a beteg mandula sok kárt okozhat a szívben és nagymamám is szívizomgyulladást kapott a mandulájáról. Így lehet sportolni vagy egy kicsit szüneteltessem? Nem dohányzok, nem iszok. Válaszát előre is köszönöm!

Köszönettel: Zoltán, 19 éves férfi.

WEBBeteg szakértő válasza echocardiographia témában

Kedves kérdező!

Az ultrahangon nem látható olyan szövődmény, melyet a gyulladt mandula okozott volna. Az egyetlen eltérés az, hogy kissé tágabb a jobb szívfél, ami alapján felmerül, hogy a pitvari sövényen van egy apró lyuk, így egy kis vér a bal szívfélből a jobba kerül - emiatt kell majd visszamenni kontrollra. Az EKG, a pulzoxi is rendben van. Ha nincs gond a mandula helyével, nem lázas, fokozatosan elkezdheti terhelni magát, de ha a sport alatt versenysportot értett, akkor inkább várja meg a kontroll eredményét.Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya

Kérdés: 2009. augusztus 06., 19:05 ;Megválaszolva: 2009. augusztus 06., 19:05
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Vér és kardiológia lelet
Üdvözlöm, leírnám a vérleletből azokat az adatokat melyek be lettek csillagozva: Fehérvérsejt: 10, 310 Neutrofil %: 71, 5 Neutrofil #: 7...
Mit tegyek? (Szívbeteg)
Tisztelt Doktor Úr/Nő 38 éves fiatal ember vagyok. Áprilisban egy elsőfali infarktuson estem át, melyet sokáig lábon hordtam az ellátásomig....
Szívbetegség
Stressz és pitvarfibrilláció
Érfájdalom utáni émelygés...