Szívpanaszok: helyreállítható-e műtéttel?

Férjem 41 éves. Kb. 6-7 éve kezdődtek a panaszai. Fizikai gyengeség, szívritmuszavar, néha fülzúgás. Az orvosi vizsgálat idült pitvarfibrillatiot állapított meg. E mögött organikus eltérés nem igazolódott. Elektronikus kardioverziót kíséreltek meg, ami után 4 nappal újult ki szívritmuszavara. Zörej nem volt hallható. A szakvizsgálat néhány adata: Bal kamra EDD: 54 mm. ESD: 34 mm. Falmozgászavar nincs. Aortabillentyű is eltérés nélkül. Jobb szívfél nem tágabb.EKG: Fibr.auric. kp állású r-tengely. QRS: 0, 06 Átlagos fr.: 100/min körül. Ép redol.Gyógyszerei: Lokren, Digoxin, Szinkumar vérhigító.

Kérdésem az lenne, hogy műtéti beavatkozással ill. egéb módon helyreállítható-e a szabályos szívműködés. Mit tanácsol, hol tudnák férjemet meggyógyítani, hova forduljunk.

Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza pitvarfibrilláció témában

Kedves kérdező!

Az, hogy helyreállítható-e a sinusritmus, függ attól is, mióta áll fenn a ritmuszavar - ha már 6-7 éve, elég kicsi a valószínűsége, hogy a pitvarfibrillációt meg lehessen szüntetni, vagy rövid időn belül újraindul, mint arra már volt példa. Ennek az az oka, hogy a pitvar elektromos rendszere a ritmuszavar hatására átalakul.

Bizonyos esetekben megpróbálható katéteres abláció, ilyenkor a pitvaron belül számos "égetést" végeznek, ami meggátolja a kóros elektromos ingerületek terjedését, de régóta fennálló ritmuszavar esetén ennek a beavatkozásnak kisebb a sikeraránya. Ha a pulzusszám nagyon magas, abláció és pacemaker beültetés is szóba jön, ez magát a ritmuszavart nem szünteti meg, Syncumart, vérhígítót továbbra is kell szedni, de a pulzus szabályos és lassabb lesz. Ezek elbírálását elektrofiziológus szakemberek végzik (Budapesten, Debrecenben, Pécsett, Szegeden, Cegléden, Zalaegerszegen, Balatonfüreden történnek ablációs beavatkozások) .Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya

Kérdés: 2009. augusztus 03., 11:35; Megválaszolva: 2009. augusztus 03., 11:35
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Kardiologia
Pacemaker?
Tisztelt Doktornő! 68 éves, súlyos COPD-s vagyok, férfi. Nyugalmi szívfrekvenciám 50-60 között változik. Kb. 10 éve ilyen alacsony, (előtte...
pitvarfibrilláció és pajzsmirigy
Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat tavaly áprilisban pitvarfibrillációval/magas vérnyomással...
pitvar fibrillácio
Tisztelt Doktornő! Szeretném a férjem pitvarfibrillációjával kapcsolatban kérni a segitségét. A betegségeit felsoroltam.2016.nov.ben volt egy...
Szívritmuszavar és potenciazavar
Tisztelt Doktornő! A betegségem pitvarfibrilláció és ingervezetési zavar. 1 hónapja minden vizsgálaton átestem, valamennyi értékem a határon...