Szívpanaszok: helyreállítható-e műtéttel?

Férjem 41 éves. Kb. 6-7 éve kezdődtek a panaszai. Fizikai gyengeség, szívritmuszavar, néha fülzúgás. Az orvosi vizsgálat idült pitvarfibrillatiot állapított meg. E mögött organikus eltérés nem igazolódott. Elektronikus kardioverziót kíséreltek meg, ami után 4 nappal újult ki szívritmuszavara. Zörej nem volt hallható. A szakvizsgálat néhány adata: Bal kamra EDD: 54 mm. ESD: 34 mm. Falmozgászavar nincs. Aortabillentyű is eltérés nélkül. Jobb szívfél nem tágabb. EKG: Fibr.auric. kp állású r-tengely. QRS: 0, 06 Átlagos fr.: 100/min körül. Ép redol. Gyógyszerei: Lokren, Digoxin, Szinkumar vérhigító.

Kérdésem az lenne, hogy műtéti beavatkozással ill. egéb módon helyreállítható-e a szabályos szívműködés. Mit tanácsol, hol tudnák férjemet meggyógyítani, hova forduljunk.

Válaszát előre is köszönöm.

WEBBeteg szakértő válasza pitvarfibrilláció témában

Kedves kérdező! Az, hogy helyreállítható-e a sinusritmus, függ attól is, mióta áll fenn a ritmuszavar - ha már 6-7 éve, elég kicsi a valószínűsége, hogy a pitvarfibrillációt meg lehessen szüntetni, vagy rövid időn belül újraindul, mint arra már volt példa. Ennek az az oka, hogy a pitvar elektromos rendszere a ritmuszavar hatására átalakul. Bizonyos esetekben megpróbálható katéteres abláció, ilyenkor a pitvaron belül számos "égetést" végeznek, ami meggátolja a kóros elektromos ingerületek terjedését, de régóta fennálló ritmuszavar esetén ennek a beavatkozásnak kisebb a sikeraránya. Ha a pulzusszám nagyon magas, abláció és pacemaker beültetés is szóba jön, ez magát a ritmuszavart nem szünteti meg, Syncumart, vérhígítót továbbra is kell szedni, de a pulzus szabályos és lassabb lesz. Ezek elbírálását elektrofiziológus szakemberek végzik (Budapesten, Debrecenben, Pécsett, Szegeden, Cegléden, Zalaegerszegen, Balatonfüreden történnek ablációs beavatkozások).Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2009. augusztus 03.

Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek

Mit jelent az emelkedett necroenzim a...
Kedves dr nő szeretném tudni, hogy az emelkedett necroenzim a vérben mit jelent és gyógyítható e. Sajnos szívkamrai fi ráció volt, de jobban lettem...
Mit javasol a ritmuszavarral járó...
Tisztelt Doktornő! 74 éves édesanyámnak 2015-ben myxomát távolítottak el a szívéből, majd egy év múlva ablatiot végeztek. Ezután panaszmenetes volt, de közel...
Melléütés, Pitvarfibrilláció
Tisztelt Dr Molnár Dóra. Elnezest ha egy kicsit hosszú lesz a történetem, de eléggé meghurcolt az élet az elmúlt időszakban. A történetem még 2016 ban...
A 38 éves férjem magasvérnyomásos....
Tisztelt Doktornő a férjem 38 éves. Körülbelül hat éve kezelik magasvérnyomással. Az utóbbi időkben az itthoni vérnyomásmérések alkalmával a mérő aritmiat...
Kardiologia
Pacemaker?
Tisztelt Doktornő! 68 éves, súlyos COPD-s vagyok, férfi. Nyugalmi szívfrekvenciám 50-60 között változik. Kb. 10 éve ilyen alacsony, (előtte tipikusan...