Szivritmus zavar

Tiszetelt doktor úr/doktornő,

Szívritmus zavarom van (kihagyásokat érzek), a kardiológus szerint nincs organikus háttere. Főleg akkor jelentkezik, amikor pihenni, lazítani kezdek (példaul egy sportolást kovető nap után) vagy néha a sportolás megkezdése utáni közvetlen első leálláskor (amikor a pulzusszám csökkenni kezd). Legtöbbször akkor érzem, amikor hátradőlök a székben, vagy enyhén hanyatt fekszem. Közben kiderült, hogy krónikus mandulagyulladásom is van, ki kell venni a mandulámat. Lehet a góctól vagy esetleg stressztől? Mit lenne célszerű tennem, hogy megszűnjön vagy kiderüljön az igazi oka?

Válaszát előre is köszönöm.

 

WEBBeteg szakértő válasza szívritmuszavar témában

Kedves kérdező! Az ún. extraszisztolék hátterében gyakran nem lehet okot kimutatni, gyakran összefüggenek stresszel, esetleg ionzavarral, de gyulladásos állapotokban is növekedhet a számuk. Lehet, hogy mandulaműtét lesz a megoldás, egyéb esetekben az extrák maguktól is elmúlhatnak, máskor a sport, esetleg Magne B6 szedése szokott jó hatással lenni, de van, hogy tartósan kellemetlen panaszt okoznak (a kardiológus szervi okot kizárt, így a kihagyások nem számítanak rosszindulatúnak). Általában gyógyszeresen nehezen befolyásolhatóak, néha alacsonyabb pulzusszám mellett csökken az előfordulásuk, ilyenkor pulzusscsökkentő, béta-blokkoló lehet jó hatású, máskor viszont pont magasabb szívfrekvenciánál tűnnek el. A műtét után érdemes ismét felmérni az előfordulásukat.Üdvözlettel.

WEBBeteg szakértő
Dr. Bene Orsolya
Megválaszolva: 2009. július 25.

Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek

Lehetséges PSVT szívritmus zavar?
Kedves DR. Molnár Dóra. Az elmúlt egy évben érdekes és néha jelentkező erős és gyors szívverést érzek, de leginkább akkor jelentkezik, amikor lehajlok egy...
Mitrális prolapsus és Cavinton Forte
Tisztelt Doktornő! Kb. 25 éve megállapított grade II mitrális prolapsusom van, mellette kezelt magas vérnyomásom. Néhány évente ellenőriztetem, nem romlik és...
Kihagyó szívverés
Üdv. 1 éve jelentkezett nálam erős szívdobogás érzés, illetve időnként kihagyó szívverés, nagyobb bedobbanás, ezalatt nehezebb levegővétel. Sajnos a...
Elektrofiziológiai vizsgálat
Jónapot kívánok doktornő, szeretném megkérdezni, hogy magánúton elektrofiziológiai vizsgálat magyarországon végeznek e vizsgálatot s hol? 82 éves nagymamám 1...
Emésztés okozta ritmus zavar ?
Tisztelt Doktor Úr! Elég egy érdekes jelenséggel fordulok Önhöz . Már egy ideje gond van a belemmel/emésztesemmel, voltam sok vizsgálaton minden negatív ....
Szívritmuszavar vagy pánikbetegség?
Tisztelt Doktornő! 4 héttel ezelőtt kezdődött nálam, hirtelen a semmiből előjövő, mellkasi fájdalom, nehéz légzés, végtagzsibbadás, erős fájdalom a hát bal...