Mit várhatok?

A szomszédom, autógumival fűtött tíz évig és emiatt tüdőembóliát szenvedtem el!

Azóta a rossz levegőtől is pánikrohamom van, rosszul alszom, állandóan slájmos-krákogás-köpési ingerek teszik elviselhetetlenné az életemet!

Nagyon erősen besavasodom-sajnos már a gyümölcsöt is meg kell választanom, hogy mit igen és mit nem fogyaszthatok!

Az a kérdésem, hogy milyen következményekkel kell még számolnom, a jövőben?

Jogorvoslatért hova fordulhatok?

                     Tisztelettel: Hunyadi János

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza tüdőembólia témában

Tisztelt Kérdező!

Nagyon nehéz összefüggésbe hozni az Ön tüdőemboliáját a tíz éves szennyezett levegő belégzésével. A tüdőembolia egy vérrögöcske, kisebb alvadt vér, ami az alsó végtagi vénákban, vagy a kismedencében keletkezik, ha arra meg vannak a feltételek. Ezek a feltételek az ottani vénák traumája, károsodása, akár gyulladás, fertőzés, vagy daganatos betegségek miatt. A második összetevője a vérrögöcskék kialakulásának a vénás vér pangása, amihez feltétel a visszértágulat, gyulladás, hosszas mozdulatlanság, ágyban való fekvés, műtét utáni mozdulatlanság és harmadsorban a vérben az alvadásra való hajlam felülkerekedése, vagyis az alvadás és a fibrinolizis egyensúlyának megbomlása.

Ha a vérrög elvándorol, leszakad a keletkezés helyéről, a véna faláról, akkor a tüdőben megakadhat egy hajszálérben, ha addig a vérben nem tud feloldódni és itt elzárja azt. Ha nagy a vérrög akkor halálos is lehet az embolia, ha kicsi, akkor nincs olyan nagy veszély, mert a tüdő vérellátása kettős és nem keletkezik belőle szöveti elhalás, tüdőinfarktus.

A tüdőemboliának nagyon sok oka lehet, mint ahogy az általam leírtakból is kiderül, de ezek között a bronchitis, krónikus hörgőgyulladás nem szerepel. Igazságügyi orvosszakértő véleményét kell kérni ez ügyben és ő majd kimondja a véleményt és ezzel lehet jogorvoslat után érdeklődni. A savasodását vagy cukorbetegség, vagy krónikus légzési elégtelenség okozhatja, ezeket is ki kell vizsgáltatni és kezeltetni, akárcsak a pánik betegségét. Nem közölt elég laboratóriumi, röntgen vagy légzésfunkciós adatokat ahhoz, hogy véleményt tudjak mondani további életkilátásairól. Lehet, hogy van egy krónikus hörghurutja és az emboliából is visszamaradhatott keringési zavara is okozhat hosszútávon oxigén ellátási gondokat. Ezeket mind folyamatosan ellenőrizni és kezeltetni kell.-

 Üdvözlettel: Dr. Brugós László

WEBBeteg szakértő
WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2009. július 30., 15:58; Megválaszolva: 2009. július 30., 15:58
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Mi okozhatta a tüdőembóliát?
Tisztelt Doktor Nő/Doktor Úr! Kérdésemre azért szeretnék választ kapni, mert a tüdőembóliámmal kapcsolatban egyre kevésbé " áll össze a...
Tüdőembólia, Chron-betegség és...
Apukamnak egy honapja massziv kiterjedesu tudo emboliaja volt. Most syncumar-t szed. A chron betegsegevel 4 honapja nagyon aktiv. Az embolia utan, egy honapon...
Tüdőembólia
Tisztelt orvos szakértő! A fiamnak tüdő embóliája van. Szeretném tudni, hogy mit jelent az, hogy át kell mosni a tüdejét. Mennyire komoly ez a...