Vérnyomás-Izolált szisztolés hipertónia

Tisztelt Doktor Nő/Úr.

24 Éves Férfi vagyok.

Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy ha a vérnyomásom olyan 130-145/60/75 között van az jónak mondható e? Gyakran mérem de 140 fölött ritkán van akkor is csak max 145 ig megy fel... de a perem akkor is max 70-75. ös  (De valamikor ennél is kevesebb)  . És 60-80 között van a pulzusom.

Tulsulyos vagyok: 108 kiló és 184 cm magas. Okozhatja e ez azt hogy az elsö érték magas a második pedig jó vagy egy kicsit alacsony? És ez lehet e Izolált szisztolés hipertónia? És kaphatok e könnyeben agyvérzést vagy más beteséget?

Elöre is köszönöm a válaszát.

Üdv: Attila

 

WEBBeteg szakértő válasza magas vérnyomás témában

Kedves kérdező!

Valóban magasabbak a szisztolés értékek - az optimális vérnyomás 120/80 Hgmm alatti lenne, de az otthon mért értékek 135/80 Hgmm alatt számítanak normálisnak. Fiatalkorban gyakoribb az izolált szisztolés hipertónia, melynek hátterében fokozott szimpatikus aktivitást feltételeznek, míg a túlsúlyos középkorú betegeknél inkább a diasztolés érték a magas. Ebben az életkorban, ilyen értékek mellett kicsi az esélye egy stroke kialakulásának, de fontos a megelőzés, a vérnyomás normalizálása. Az emelkedett vérnyomás alattomosan károsítja a vesét, a szemfenéki ereket, az artériákat, ráadásul a tendencia az, hogy a későbbiekben a disztolés érték emelkedése is várható. Egyelőre valószínűleg nincs szükség gyógyszerszedésre, jó lenne, ha sikerülne lefogyni. Figyeljen oda az étkezésre (kevesebb só, alkohol és zsíros hús, több zöldség és gyümölcs) , mozogjon rendszeresen, illetve érdemes lenne felkeresni a háziorvost legalább egy vérvétel és vizeletvizsgálat megszervezése céljából.Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya

Kérdés: 2009. augusztus 05., 21:11 ;Megválaszolva: 2009. augusztus 05., 21:11
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Szédülés, rosszúllét, szív...
Kedves Doktor Nő/Úr! Augusztus óta küzdöm egy problémával, ami megkeseríti a minden napjaimat. A fő tünetek erős szédülés, ájuláshoz közeli...
Vérnyomás, mellékhatások?:)
Tisztelt Doktornő! 45 éves nő vagyok, kb másfél éve szedek vérnyomáscsökkentőt. A kivizsgálásokkor Kardiológus Concor Amlo 5/10 mg-t javasolt....
Milyen gyógyszert javasolna?
Kb. 20 éve szedek szinte kezelhetetlen magas vérnyomásra Adalat GITS 30 gyógyszert, egyedül ez használ. Mellékhatásként 3-szorosára dagadt a bokám...
Fiatalkori aorta szűkület
19 éves fiamnál két éve diagnosztizáltak veseaorta szűkűletetet, amit a magas vérnyomás okának keresése közben fedeztek fel. Vérnyomáscsökkentő...
Lüktetés MPS miatt?
Tisztelt Dr. Nő/Úr! 16 évesen diagnosztizáltak nálam örökölt magas vérnyomást, és vele együtt MPS-t. Tudomásul vettem hogy alkalmanként...